NavMenu

Polovni automobili jeftiniji za 20 posto

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.02.2012. 10:32
Komentari
Podeli

Cijene polovnih automobila u BiH su niže i do 20 odsto u odnosu na prijašnje godine, tako da su sada jeftiniji nego ikada ranije, potvrdili su nam u nekoliko auto-salona i auto-pijaca iz različitih krajeva BiH.

Oni navode da je uz to i prodaja polovnih automobila dosta lošija te da se najviše prodaju vozila niže i srednje klase, jer su logično i najjeftinija.

Takođe, kao uzroke najnižih cijena automobila posljednjih godina navode pad svjetske auto-industrije i manja izdvajanja za carinu.

Kako je kazao Dragan Mandić, iz auto-salona "Eurocar" iz Usore, cijene polovnih automobila u BiH niže su za oko 20 odsto u odnosu na prije četiri godine, te je isključivi razlog za to pad auto-industrije širom svijeta.

Govoreći o konkretnim primjerima, kao što je folksvagen pasat od prije nekoliko godina, rekao je da je za godinu dana pojeftinio za oko 30 odsto.

"Ove godine je prodaja dosta slaba, iako su cijene u padu", rekao je Mandić i dodao da građani u ovom auto-salonu kupuju razne klase vozila, tako da ne može izdvojiti klasu koja se najviše prodaje.

U auto-centru "Braća Đukić" iz Dervente kazali su nam da su cijene polovnih automobila dosta niže nego prethodnih godina, ali nisu znali precizirati koliko procenata su pojeftinili.

"Možemo reći da se najviše prodaju automobili srednje i niže klase, i to oni marke folksvagen", rekli su u auto-centru "Braća Đukić" i dodali da prodaja u ovoj godini ide dosta dobro.

Kako su nam kazali u sarajevskom auto-salonu "Pantera", prodaja polovnih vozila je u odnosu na prije četiri godine smanjena za više od pola.

"Prodaja u ovoj godini nije ništa posebno, dok je u odnosu na primjera radi 2008. godinu niža za nekih 60 do 70 odsto", rekli su u "Panteri" i dodali da su i cijene u odnosu na taj period dosta niže.

Prema njihovim riječima, polovni automobili u BiH nikad nisu bili jeftiniji, na šta je, kako su kazali, uticalo dosta faktora, od kojih je jedan i niža carina.

"Treba reći da najčešće prodajemo automobile niže i srednje klase", rekli su u auto-salonu "Pantera".

I Borislav Gajić, iz auto-salona "Gama auto" iz Gradiške, potvrdio je da su cijene dosta niže u odnosu na ranije godine i istakao da je jedan od uzroka toga niža carina.

"Građani najčešće kupuju automobile čija je cijena između 6.000 i 12.000 KM", kazao je Gajić i dodao da je prodaja polovnih vozila prošle godine bila manja za oko 30 odsto u odnosu na prethodne.

Juče smo posjetili i banjalučku auto-pijacu, gdje zbog izuzetno niske temperature nije bilo mnogo vozila, ali smo i od prodavaca koje smo zatekli saznali da su cijene polovnih automobila dosta niže.

"Evo, primjera radi, golf dva dizel koji prodajem sada se kreće oko 3.000 KM, dok mu je cijena prije tri godine bila i 4.500 KM", rekao je jedan od malobrojnih prodavaca na banjalučkoj auto-pijaci.

Isto tako, prodavci navode da se cijena folksvagen golfa četvrte generacije sada kreće od 8.000 do 10.500 KM, dok je njegova ranija, najniža cijena bila 11.000 KM.

Takođe, neki od prmjera su i modeli FIAT-ovih automobila, pa tako model punto, koji je prije nekoliko godina koštao oko 7.000 KM, sada možete sebi priuštiti za 5.500 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.