Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 06.02.2012.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Alpos klizi u stečaj

(Foto: b)

Banjalučki Okružni privredni sud otvorio je predstečajni postupak u fabrici cijevi "Alpos" iz Prnjavora, koja je u oktobru prošle godine ugasila sve pogone i poslala stotinak radnika kućama.

Prijedlog za pokretanje stečaja podnio je direktor "Alposa" Miroslav Ignjatić s obrazloženjem platežne nesposobnosti preduzeća da ispunjava svoje zakonske obaveze.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Aleksa Nježić, koji ima zadatak da sudu o roku od 30 dana dostavi izvještaj s ocjenom o uslovima za otvaranje stečaja u preduzeću.

Direktor "Alposa" nije želio da razgovara o direktnim uzrocima koji su ovu nekada vrlo uspješnu fabriku doveli u postojeću tešku situaciju s obrazloženjem da se "isuviše iscrpio u vezi s tim".

Poznato je, međutim, da je vlasnik fabrike, slovenački "Alpos", zapao u velike finansijske probleme, što ga je gurnulo u bankrot, a time posljedično uticao i na obustavu rada u njihove dvije istoimene firme kćerke u RS i Srbiji.

U Sindikalnoj organizaciji prnjavorskog preduzeća kažu da su uz konsultacije sa granskim republičkim sindikatom podržali prijedlog direktora za pokretanje stečaja, ocjenjujući to manje lošom opcijom u situaciji kada su iscrpljene sve mogućnosti da fabriku pokrene dosadašnji vlasnik.

Zdravko Vasić, predsjednik Sindikata "Alposa" iz Prnjavora, ukazuje da se radnicima zaključno s januarom duguje pet plata, dok doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni sedam mjeseci.

"Uskoro ću tražiti sastanak s privremenim stečajnim upravnikom kako bih mu iznio prijedlog za reorganizaciju fabrike, jer smatram da ima prostora za oživljavanje proizvodnje cijevi u kojem bi se u dvije smjene zaposlilo barem 40 radnika. Naše cijevi su dosta kvalitetne i tražene, te bi se bez problema mogla realizovati mjesečna proizvodnja od 700 do 800 tona za bh. tržište", smatra Vasić.

U fabričkom sindikatu najviše strahuju kako će se o njihovom planu izjasniti povjerioci, prije svega banjalučka NLB Razvojna banka, koja je, kažu, prije mjesec dana otkupila i dug preduzeća prema Raiffeisen banci, te će kao najveći povjerilac voditi ključnu riječ o sudbini "Alposa".

Preduzeće je, prema finansijskom izvještaju, u prvom polugodištu prošle godine ostvario gubitak od 1,7 miliona KM, dok su dugovi fabrike premašili 14,2 miliona KM, od čega se dvije trećine odnose na kratkoročne kredite.

U Sindikatu ukazuju da je putem stečaja prethodno, u oktobru prošle godine, krenula i fabrika "Alpos" iz Aleksinca, i to na zahtjev opštine koja je to učinila u dogovoru sa 250 radnika koji mjesecima nisu primili plate.

Kao osnovni cilj takvog poteza navedeno je predupređenje da stečaj ne pokrene matična fabrika u Šentjuru, jer bi srbijanki "Alpos" u tom slučaju bio samo dio stečajne mase u procesu koji bi se vodio pred slovenačkim sudom. Od novembra je svu fabričku imovinu zakupilo preduzeće "Utva silosi" iz Kovina, koje je u Aleksincu pokrenulo proizvodnju cijevi i uposlilo 69 bivših radnika "Alposa".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.