NavMenu

Wall Street: Oprez uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Izvor: Bankamagazin Petak, 03.02.2012. 10:49
Komentari
Podeli

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o zaposlenosti, koje će pokazati oporavlja li se američko tržište rada u skladu s očekivanjima.

Dow Jones indeks oslabio je 11 bodova, ili 0,09 posto, na 12.705 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na 1.325 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 2.859 bodova.

Posljednji makroekonomski podaci ukazuju na spori, ali stabilan oporavak američkog gospodarstva. Pritom se s najviše pažnje prate podaci s tržišta rada jer je teško za očekivati jačanje potrošnje bez bržeg oporavka tog tržišta.

Stoga se s oprezom čeka izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa procjenjuje se da je u siječnju broj zaposlenih Amerikanaca porastao za 150.000, dok je mjesec dana prije skočio za 200.000.

Usporavanje rasta zaposlenosti očekuje se zbog toga što su u siječnju bez posla ostali oni koji su privremeno zaposleni tijekom blagdanske shopping sezone. Procjenjuje se, također, da je stopa nezaposlenosti u siječnju ostala nepromijenjena na 8,5 posto, blizu najnižih razina u tri godine.

„Situacija je vrlo jednostavna. U slučaju objave dobrih brojki, očekujem nastavak rasta tržišta, dok bi slabi podaci potaknuli korekciju cijena dionica“, kaže Frank Lesh, analitičar u tvrtki FuturePath Trading.

Optimizam uoči objave tih podataka potaknulo je jučer izvješće prema kojemu je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 12.000, na 367.000, dok se očekivao pad za 2.000.

Jučer je nastavljena i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Kako se to posljednjih tjedana uobičajilo, neke su kompanije nadmašile očekivanja, a neke podbacile.

Bolje rezultate nego što se očekivalo u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvarili su proizvođač čipova Qualcomm i kartičarska kuća MasterCard, pa su cijene dionica tih kompanija porasle za 2, odnosno 6,7 posto.

S druge strane, razočarao je Merck, najavom da mu ove godine dobit neće osjetnije porasti, pa je dionica tog farmaceutskog diva pojeftinila 0,5 posto.

Podbacili su i rezultati Cigna, pa je cijena dionice tog osiguravajućeg društva pala više od 3 posto.

U fokusu ulagača bile su jučer i trgovačke tvrtke jer su izvijestile o prodaji u siječnju. Diskontni trgovački lanci ostvarili su bolje rezultate od drugih. Stoga je cijena dionice Targeta porasla 1,2, a Costco Wholesalesa 2,8 posto.

Razočarali su, međutim, rezultati prodaje Abercrombie & Fitcha, pa je cijena dionice tog trgovačkog lanca potonula gotovo 14 posto.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6,9 milijardi dionica, dok prosječan obujam u posljednjih 200 dana iznosi 7,7 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 5.796 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 6.655 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 3.376 bodova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.