NavMenu

EU programi znanstvene suradnje: Za sudjelovanje neophodno ojačati institucionalne kapacitete

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.01.2012. 15:47
Komentari
Podeli

BiH je uključena u međunarodnu znanstvenu suradnju i tehnološka istraživanja u sklopu članstva u tri programa EU i to FP7, COST i Eureka. Ipak, za naše znanastveno-istraživačke institucije trebat će još dosta priprema kako bi mogle upostaviti kapacitete neophodne za sudjelovanje u međunarodnim projektima, financiranim od EU.

U cilju izgradnje kapaciteta znanstveno istraživačkih institucija za sudjelovanje u ovim programima i pripreme za međunarodnu znanstvenu suradnju Delegacija EU u BiH je raspisala javni poziv u sklopu programa EU za istraživanje i razvoj tehnologija (EU RTD), a na njega se mogu prijaviti institucije i organizacije koje imaju kapaciteta i iskustva u radu na javnoj promociji EU programa i pripreme projekata u sklopu EU RTD.

Cilj je, navodi se, izgradnja institucionalanih kapaciteta u BiH i pružanje treninga za institucije i organizacije u našoj zemlji kako bi se pripremile za upravljanje projektima i sličnim servisima.

Ovim se nastoje ojačati operativne strukture u našoj zemlji koje će provoditi, podržavati i razvijati aktivnosti koje će omogućiti uspješno sudjelovanje u svim EU RTD programima kao i u oblasti međunarodne znanstvne suradnje uopće. Izabrana organizacija će raditi na pomoći domaćim institucijama u pripremi projektnog prijedloga za EU RTD programe, navodi se u javnom pozivu.

Vrijednost ovog projekta je do 300 000 eura, a rok za predaju aplikacije je 27.2.2012. godine. Projekt će se provoditi tijekom 15 mjeseci.

Podsjetimo, Sedmi okvirni program FP7 (FP – Framework Programme) je glavni instrument Europske unije za financiranje znanstvenih istraživanja i razvoja. Ukupni proračun iznosi 50,5 milijardi eura za sedmogodišnji program FP7 te dodatnih 2,7 milijardi eura za petogodišnji Euroatom program za nuklearna istraživanja.

Programom COST se financira povezivanje istraživačkih aktivnosti koje su finansirane nacionalno, pa se sredstva mogu dobiti za sastanke, konferencije, kratkotrajnu naučnu razmjenu i slično. COST ne finansira sama istraživanja, pa COST akciju dobro je kombinirati s nekim drugim projektima koji osiguravaju sredstva za istraživanje. Sredstva za COST predviđena FP7 programom (2007. – 2013.) iznose 210 milijuna eura.

EUREKA je europska mreža za financiranje tržišno orijentiranih projekata različitih tehnologijskih područja bazirana na "bottom-up" pristupu. EUREKA pomaže izgradnji međunarodnog partnerstva u cilju jačanja europske konkurentnosti. Očekivani rezultati projekata su novi proizvodi ili usluge koji promiču napredne tehnologije i imaju svoje mjesto na tržištu. Članice inicijative su zemlje koje su odlučile dati podršku međunarodnim projektima iz nacionalnih proračuna.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.