NavMenu

Na bh. trpezama potrošnja piletine veća za 100 odsto

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 26.01.2012. 11:04
Komentari
Podeli

Na trpezama u BiH sve se češće nalazi piletina, jer je meso živine najjeftinije, a potrošnja je povećana za čak 100 odsto.

Prema našim saznanjima, koja su potvrđena u Udruženju živinara RS i Udruženju za zaštitu interesa potrošača BiH, u septembru prošle godine u našoj zemlji potrošeno je duplo više pilećeg mesa nego 12 mjeseci ranije.

"Naši potrošači kvantitetom nadomješćuju kvalitet i zbog toga je potrošnja piletine porasla za 100 posto. Dokazano je da građani BiH, pored ove vrste mesa, najviše jedu još tjesteninu i krompir. Para nemaju za, primjera radi, junetinu. To pokazuje da smo u `debeloj` krizi", kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

I mnogi trgovci su potvrdili naša saznanja, pa je tako Dijana Milanković-Kusturić, PR menadžer "Delhaize" za BiH, naglasila kako bilježe rast prodaje pilećeg mesa.

"U svim prodajnim jedinicama `Mercatora` Banjaluka u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, u odnosu na isti period 2010. godine, zabilježen je porast prodaje pilećeg i purećeg mesa za više od 30 odsto", rekao je Ognjen Bubnjević, vođa Službe komercijale "Mercatora" Banjaluka.

Da je potrošnja mesa živine porasla za duplo, međutim, ne vjeruje Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, ali i on ističe da bh. građani u vitrinama u trgovinama uglavnom traže piliće.

"Pileće meso se najčešće kupuje jer je najjeftinije. Dakle, razloge treba tražiti u niskom standardu građana. Interesantno je da je slično stanje i u mnogim razvijenim zemljama u svijetu, ali tamo cijena nije presudni faktor, već su potrošači svjesni potencijalnih opasnosti koje donosi konzumacija crvenog mesa, pa biraju bijelo", naglašava Jeleč.

Iako se iz ovakvih informacija može pomisliti da živinari imaju razloga da zadovoljno trljaju ruke, to nije slučaj, jer, kažu, proizvodnja pilećeg mesa više nije profitabilna kao što je to bio slučaj ranijih godina. Problem im, takođe, predstavlja uvezeno meso.

Prema riječima Desimira Živanića, predsjednika Udruženja živinara RS, ne postoje podaci o tome u kojem udjelu BiH proizvede piletine za vlastite potrebe. No, on nije optimističan.

"Kada je živinsko meso u pitanju, svugdje u svijetu se preferira porast proizvodnje, a mi smo tamo gdje smo bili i prije pet godina. Problem je u tome što su podsticaji za živinarstvo kod nas mizerni", žali se Živanić.

Inače, pileće meso u trgovinama u BiH košta oko 5,55 KM po kilogramu, svinjetina s kostima je 9,26 KM, a za kilogram junetine bez kosti potrebno je izdvojiti 13,08 KM.

Cijene mesa u BiH

(Podaci Agencije za statistiku BiH za decembar 2011.)

Junetina bez kosti 13,08

Svinjetina s kostima 9,26

Piletina 5,55

Pastrmka 9,05

(Napomena: Iznosi su iskazani u KM, po kilogramu)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.