NavMenu

RS: Za vratom svakom stanovniku 1.700 KM

Izvor: Fokus Četvrtak, 26.01.2012. 09:16
Komentari
Podeli

Kreditna zaduženost po glavi stanovnika Republike Srpke za prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 1.664 KM, dok su ukupni plasmani građanima iznosili 2,3 miliona maraka, podaci su Agencije za bankarstvo RS. U istom periodu, bankarski sektor građanima je plasirao 2,1 milion KM, što je oko 1,4 KM po stanovniku Srpske.

Sektor mikrokreditnih organizacija u RS, za prvih devet mjeseci prošle godine, plasirao je stanovništvu 264,8 miliona KM ili 185 KM po stanovniku. U 2008. taj iznos bio je 308 KM po stanovniku, 2009. godine 266 KM po stanovniku, a 2010. godine 212 KM. Davaoci lizinga, u istom periodu, imaju ukupna potraživanja od stanovništva, po osnovu finansijskog lizinga, u iznosu od 7,9 miliona KM ili 5,5 KM po stanovniku.

Zaduženost stanovnika u 2008. godini iznosila je 1.801 KM, u 2009. godini 1.664 KM, a 2010. godini zaduženost po glavi stanovnika Srpske bila je 1.624 KM. Radovan Bajić, diektor NLB Razvojne banke a.d. Banja Luka, kaže da je potražnja za kreditima građana u prošloj godini bila uobičajena, te da se nije razlikovala značajno od prethodnih godina.

- Konstatovali smo da je bila nešto manja potražnja za stambenim kreditima. Ono što je bilo u posljednjih nekoliko godina dominantno, misleći na ove kredite, sada je došlo do pada i manje tražnje - ističe Bajić.

On kaže da se ne može konkretizovati, zbog čega je manja potražnja za ovim kreditima, ali pretpostavlja da je u pitanju zabrinutost stanovništva zbog ekonomske krize ili su možda već zadovoljene potrebe u najvećoj mogućoj mjeri.

- Vidimo da na tržištu u ponudi ima više stanova, nego što je potražnja za njima. Što se tiče drugih kredita, onih opšte namjene, tu je situacija takođe uobičajena, te je na nivou dosadašnjih.

Došlo je do manjeg porasta ukupnog nivoa kredita prema stanovništvu, bar kada se govori o našoj banci - navodi Bajić. U drugim bankama objašnjavaju da građani zbog zaduženosti u sve većoj mjeri posežu za objedinjavanjem kredita.

- Građani žele da svoje mjesečne obaveze smanje i jednim kreditom finansiraju sve obaveze kako bi ih lakše otplaćivali - rekli su nam u bankama. Oni podsjećaju da je u priči o zaduženosti stanovništva RS i BiH značajnu ulogu imalo takođe, kreditiranje kupovine stanova.

- Poznato je da su se u pređašnjem sistemu stanovi dobijali, dok se sada kupuju, a privatna svojina ipak preuzima dominantnu poziciju. Trenutna potražnja za stambenim kreditima je manja, ali ona uvijek ima značajan uticaj na zaduživanje - naglašavaju oni.

Božana Radošević, stručna saradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, kaže da podatak o zaduženosti svakog zaposlenog u RS i BiH u toku prošle godine bio između 1.500 KM i 1.600 maraka, što ukazuje da su primanja radnika nedovoljna da bi izašli na kraj sa osnovnim životnim potrebama u uslovima kada troškovi potrošačke korpe svakodnevno rastu.

- Odnos radničkih primanja i životnih potreba je takav da veliki broj radnika manjak primanja nadomješta podižući nenamjenske kredite, koji veoma često služe za pokrivanje osnovnih životnih potreba njihovih porodica - kazala je ona. Navela je da su plate radnika izuzetno malene, tako da oni na tržištu novca pozajmljuju izuzetno skupe bankarske kredite, koje onda teško servisiraju.

- Teška situacija u kojoj se radnici nalaze primorava ih da ulaze u sve dublja kreditna zaduženja i onda često pribjegavaju takozvanom reprogramiranju kreditnih obaveza - rekla je Radoševićeva.

Ekonomisti kažu da se građani kratkoročno najviše zadužuju po kreditnim karticama i kako bi finansirali minuse koji se pojavljuju po različitim osnovama, dok se dugoročno najviše zadužuju za stambene kredite i za kupovinu automobila. Firme se, pak, kratkoročno najviše zadužuju da bi finansirale obrtna sredstva, a dugoročno radi investicija.

Zaduženost građana Srbije 818 eura

Zaduženost građana Srbije je krajem prošle godine bila 818 eura po stanovniku ili 2,2 prosječne plate. U regionu su manje zaduženi stanovnici Makedonije i BiH, a više duguju Rumuni, Bugari, Crnogorci, Hrvati i Slovenci. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, dug građana Srbije za kredite bio je u prosjeku 733 eura, po osnovu minusa na tekućim računima 29 eura, po kreditnim karticama 49 eura i po lizing ugovorima šest eura. Zaduženost građana Srbije u posljednjih pet godina je gotovo duplirana, pa je tako na kraju 2006. zaduženost iznosila 401 euro, dok je sada dostignuta zaduženost od 818 eura po stanovniku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.