Izvor: eKapija | Srijeda, 25.01.2012.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grupacija Svjetske banke povećava pomoć za zemlje u razvoju koje je pogodila kriza eurozone

Grupacija Svjetske banke je danas objavila da će u naredne dvije godine staviti na raspolaganje 27 milijardi dolara finansijskih sredstava za zemlje u razvoju Evrope i centralne Azije (ECA) koje je pogodila kriza eurozone.

"Mada je najveći dio pažnje svijeta usmjeren ka efektima krize eurozone na najveće ekonomije zapadne Evrope, kriza ima i značajne negativne efekte na ljude u zemljama u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji, naročito u najsiromašnijim zemljama centralne i jugoistočne Evrope", rekao je predsjednik Svjetske banke Robert B. Zoellick.

Grupacija Svjetske banke povećava finansijska sredstva dostupna za taj region tako da one zemlje kojima je to potrebno mogu da se oslone na te resurse da bi prebrodile krizu. Dužnička kriza u eurozoni utiče na region Evrope i centralne Azije preko tri kanala - finansije, trgovina i doznake iz inostranstva - a značaj svakog od ta tri kanala zavisi od individualnih karakteristika zemalja.

"Zbog bliskih veza sa eurozonom, zemlje centralne i jugoistočne Evrope će se najvjerovatnije suočiti s padom ekonomskih aktivnosti u 2012.", rekao je potpredsjednik Svjetske banke za zemlje u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji Phillippe Le Houerou.

Dodatna podrška Svjetske banke će pomoći zemljama da održe jak makroekonomski i fiskalni okvir, nastave nužne strukturne reforme, obezbjede priliv kredita malim i srednjim preduzećima i pomognu najugroženije slojeve stanovništva putem jačanja sistema socijalne zaštite.

Reakcija Grupacije Svjetske banke u regionu Evrope i centralne Azije fokusiraće se na: strukturne reforme i podršku privatnom sektoru da bi se održao rast investicija, prihoda i radnih mjesta; savjetodavnu i finansijsku podršku zemljama sa krhkim bankarskim sistemima i zaštitu najugroženijih putem jačanja sistema socijalne zaštite.

Svjetska banka - Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) može da poveća kreditiranje u regionu Evrope i centralne Azije na oko 16 milijardi dolara u fiskalnim godinama 2012.-2013., što predstavlja povećanje od četiri milijarde dolara tokom dvije godine u odnosu na kreditiranje prošle godine.

Ovo povećanje kreditiranja i savjetodavni rad će biti vezani za srednjoročne reforme u cilju poboljšanja konkurentnosti, adekvatnih i održivih napora u pravcu fiskalne konsolidacije, hitne podrške da bi se izbjegle bankarske krize (uključujući kreditne linije za trgovinu i mala i srednja preduzeća) i reforme sistema socijalne zaštite da bi se poboljšali obuhvat, ekonomičnost i održivost.

Investicioni i savjetodavni program Međunarodne finansijske korporacije (IFC) mogao bi da u fiskalnim godinama 2012.-2013. dostigne deset milijardi dolara plasmana, uključujući i mobilizaciju. To bi uključilo povećano ulaganje za sopstveni račun IFC-a od skoro dvije milijarde dolara u odnosu na aktuelne nivoe.

Reakcija IFC-a je posljedica važnosti sistemskih banaka u regionu Evrope i centralne Azije i obuhvatiće: proizvode za kratkoročno finansiranje i trgovinu u cilju rješavanja hitnih problema sa likvidnošću, mezzanine investicije i investicije u kapital da bi se pokrio manjak kapitala, intenzivnije finansiranje malih i srednjih preduzeća da bi se popunile praznine u raspoloživim izvorima finansiranja, kao i podršku klijentima iz realnog sektora.

Proizvodi Multilateralne agencije za garantovanje investicija (MIGA) za osiguranje od političkog rizika pomažu bankama u regionu da održe finansiranje svojih podružnica u Evropi i centralnoj Aziji.

MIGA planira da poveća svoj angažman u regionu za milijardu dolara u naredne dvije godine da bi se podržao ekonomski rast.

Paralelno, Grupacija Svjetske banke uspostavlja partnerstva i sa drugim multilateralnim razvojnim bankama da bi podstakla zapadnoevropske banke da ostanu u istočnoj Evropi i da ne povlače finansijska sredstva iz regiona.

Predstavnici Grupacije Svjetske banke su se sastali u Beču 16. januara sa drugim funkcionerima iz javnog sektora u okviru "Bečke“ inicijative za koordinaciju evropskih banaka sa ciljem da se poboljša koordinacija nacionalnih politika koje bi mogle da utiču na ekonomije evropskih zemalja u razvoju.

Na tom sastanku je dogovoreno da će međunarodne institucije procijeniti uticaj ukupnih planova za dokapitalizaciju banaka na zemlje domaćine da bi se identifikovali sistemski rizici i savjeti u pogledu tih akcija.

Takođe su se dogovorile da će biti spremne da pruže eksternu pomoć i finansijsku podršku bankama u zemljama domaćinima u oviru svog mandata i bilansnih mogućnosti.

Obavezale su se na usku saradnju radi postizanja maksimalnog efekta, prenosi Ured Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.