NavMenu

Ništa od kružnog toka na Barama: Rješenje u Prvoj transverzali za koju Kanton nema sredstava

Izvor: Oslobođenje Utorak, 24.01.2012. 11:57
Komentari
Podeli

Nakon objavljenog teksta u vezi sa problemima vozača na raskrsnicama na Barama, Oslobođenje je kontaktiralo JP Direkcija za ceste FBiH, odakle su odgovorili kako stručna služba ove ustanove prati odvijanje saobraćaja na dionici magistralne ceste M18, a posebno raskrsnicu ovog pravca sa Ulicom Dejzina Bikića.

(foto: Prva transverzala)

Pored toga što je vozačima koji dolaze sa Koševskog Brda onemogućeno skretanje prema Vogošći, građani su se žalili i na velike saobraćajne gužve koje je prouzrokovalo puštanje semafora u funkciju.

"Od momenta puštanja semafora u regulaciju saobraćaja, pa do današnjeg dana, Policijska stanica Centar i jedinica za saobraćaj KS-a nisu evidentirale niti jednu prometnu nezgodu. Semaforizacijom predmetne raskrsnice, kao i svih drugih, dolazi do zagušenja saobraćaja na cesti sa pravom prvenstva prolaza - onoj magistralnoj, a na sporednim se smanjuje red čekanja. Važno je istaći da je semaforizacijom raskrsnice omogućeno pješacima, djeci i starijim osobama da sigurnije pređu magistralu. Napominjemo da ni deset posto vozača ne ustupa obavezno prvenstvo prolaza pješacima na nezaštićenim pješačkim prijelazima", ističu iz JP Direkcija za ceste FBiH.

Kako su dodali iz Direkcije, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo uradio je prostorni plan i regulacione planove u kojima je definirano uvezivanje ulica sa glavnim saobraćajnicama.

"Tu je planirana prva transverzala, cesta sa četiri saobraćajne trake koja bi povezivala Sarajevo, od Tehničke škole, preko Bara, Hotonja do Vogošće. Preduzeće Ceste FBiH nije planiralo semaforizaciju predmetne raskrsnice, niti je učestvovalo u širem planskom procesu. Općina Centar je osigurala sredstva za semaforizaciju, a eventualne izmjene su u zavisnosti od regulacionog plana i raspoloživih finansijskih sredstava", naglašavaju iz Direkcije za ceste FBiH.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja kazali su kako bi izrgadnja kružnog toka riješila sve saobraćajne probleme u ovom naselju, ali iz Direkcije za ceste FBiH kažu kako bi izgradnja takve raskrsnice koštala oko šest puta više od semaforizacije.

Sigurno je da bi se izgradnjom kružnog toka smanjile gužbe na svim krakovima. Ipak, izgradnja rondoa bi u ovom slučaju koštala oko šest puta više i uključivala bi i eksprorijaciju, a za to nisu osigurana sredstva. Da je izgrađena planirana prva transverzala ne bi bilo gužvi, pojašnjavaju iz Direkcije.

Ovakakav odgovor Direkcije zasigurno neće obradovati vozače koji su sve nezadovoljniji, jer je za izgradnju pomenute prve transverzale potrebno nekoliko desetina miliona maraka, koje Kanton, s obzirom na to u kakvoj se situaciji nalazi, zasigurno neće imati u narednom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.