NavMenu

Na potezu investitori: Banovići krenuli u investiciju vrijednu 25 miliona maraka

Izvor: eKapija Petak, 20.01.2012. 10:39
Komentari
Podeli

Projekat toplifikacije Banovića koji je među prioritetima nalazi se u fazi obezbijeđenja i zatvaranja finansijske konstrukcije i mogućih partnerskih odnosa (privatno/javno), potvrdila je za naš portal Sanela Huskić, glasnogovornica Općine Banovići.

U okviru projekta Huskić kaže kako je do sada izvršeno anketiranje zainteresovanosti građana koji su potvrdili interes sa oko 70 posto, urađena je Studija izvodljivosti i Idejni projekat.

"Realizacija projekta je zamišljena u dvije faze. Za prvu fazu potrebna su finansijska sredstva od oko 12 miliona KM čijim bi zaživljavanjem bilo moguće pristupiti drugoj fazi koja podrazumijeva proširivanje mreže korisnika. Druga faza vremenski će se uskladiti sa izgradnjom Termoelektrane Banovići, čime će ujedno biti smanjeni troškovi ulaganja u proširenje toplotnih kapaciteta", pojašnjava Huskić.

Pri realizaciji projekta posebna pažnja će se posvetiti primjeni najsavremenijih tehnoloških rješenja i standarda, te ugradnji savremenih kotlova na čvrsto gorivo sa visokim stepenom iskorištenja i prečiščavanja dimnih gasova čime će se omogućiti gašenje mnogobrojnih lokalnih ložišta što će rezultirati znatnim poboljšanjem kvaliteta zraka, odnosno poboljšanja uslova života građana.

Za kompletan projekat neophodna su finansijska sredstva od oko 25 miliona KM, koja će Općina nastojati obezbjediti iz investicionih fondova koji se bave zaštitom okoline kao i drugih razvojnih i evropskih fondova.

"Iz dosadašnjih, sličnih iskustava u BiH, može se zaključiti da je toplifikacija Banovića sa kotlovima na ugalj najpovoljnije rješenje sa stanovišta sigurnosti snabdijevanja, blizine rudnika i cijene jer su eksploaticioni troškovi iskopa uglja dosta niski", ističe Huskić, naglašavajući kako se tenderi za izvođenje bilo koje vrste radova mogu očekivati tek nakon obezbijeđenja sredstava, a predviđa se da će se u određene investicije krenuti u toku ove godine.

Projektom će biti obuhvaćeno čitavo gradsko područje grada Banovića, a u drugoj fazi projektom će se mreža proširiti i na okolna naselja, što će biti moguće tek nakon zaživljavanja prve faze projekta.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.