NavMenu

Mostar pred bankrotom: Grad izgubio prvostupanjsku presudu za kuvajtski kredit

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 19.01.2012. 09:32
Komentari
Podeli

Ono što se već duže vremena spominjalo, konačno se i dogodilo.
Grad Mostar nalazi se pred samim bankrotom. Do toga će ga, prema svemu sudeći, dovesti neizmirena potraživanja po pitanju kuvajtskog kredita.

Naime, Općinski sud u Sarajevu u pravnoj stvari tužitelja Investicijska banka d.d. Sarajevo protiv tuženog Grada Mostara, radi naplate novčanog potraživanja po kuvajtskom kreditu donio je presudu kojom se usvaja tužbeni zahtjev.

Njime se Grad Mostar obvezuje tužitelju, Razvojnoj banci FBiH, isplatiti neplaćeni dug od 3.517.826,01 marke po dospjelim obvezama po glavnici, sa stanjem na dan 25. travnja 2011.,te 2.640.245,10 maraka dospjele kamate.

Iz Gradske uprave Mostara su priopćili kako je ovo samo prvi utuženi dio kreditne obveze u visini od 15 milijuna maraka, bez kamata, a Grad Mostar uložit će priziv Županijskom sudu u Sarajevu u roku od 30 dana od dana donošenja presude.

"Kuvajtski krediti podigle su bivše tri mostarske gradske općine Stari Grad, Jugoistok i Sjever 1999. godine s rokom otplate od 20 godina, a s namjenom saniranja cesta Gornja Drežnica - Donja Drežnica, Potoci - Rasoje - Vrapčići. Još u srpnju 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je obećao kako će riješiti pitanje kuvajtskog kredita, ali to obećanje nije ispunio ni on ni njegovi nasljednici na toj funkciji", priopćili su iz Gradske uprave Mostara.

Prvi čovjek Mostara, gradonačelnik Ljubo Bešlić, jučer nije želio komentirati prvostupanjsku presudu. Ni kriv, ni dužan Bešlić se našao pred svršenim činom, koji bi ne prođe li žalba, mogao imati kobne posljedice za Grad Mostar. Još u listopadu prošle godine gradonačelnik Bešlić je u intervjuu za Dnevni list obrazložio cijelu situaciju po pitanju kuvajtskog kredita i upozorio na moguće posljedice...

"Grad uredno izmiruje svoje obveze izuzev što nam prijeti sudska ovrha zbog kuvajtskog kredita. Iznijet ću svoje stajalište javnosti da Grad može postati talac ovoga kredita. Moguće su poteškoće koje mogu kulminirati zbog neriješenog ovog pitanja, kako ekonomske, tako i političke. Odgovorno tvrdim da to grad nije u stanju razriješiti bez obećane pomoći drugih. Ovo je jedna obveza koja je još iz 1998. godine, a koju bivše općine Sjever, Stari Grad i Jugoistok nisu nikada servisirale", rekao je Bešlić tad za Dnevni list. Kao što je poznato javnosti u BiH, kuvajtski kredit se nije riješio dok je gospodin Paddy Ashdown bio na dužnosti.

"Svi pokušaji nakon njega koje smo imali sa svim visokim predstavnicima, premijerima Vlade Federacije do sada ostali su na obećanjima, ali bez rezultata. Sada je Grad Mostar pred sudskom odlukom izvršenja za izmirenje tih obveza koje dosad iznose više od 6 milijuna maraka", upozoravao je Bešlić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.