Izvor: Blic | Srijeda, 18.01.2012.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Wikipedia danas u štrajku (ali postoji način da je "prevarite")

Kao što je i najavljivano, u toku današnjeg dana korisnici neće moći da pristupe engleskoj verziji najpopularnije enciklopedije na svijetu - Wikipediji.

Ukoliko posjetite bilo koju stranicu na Wikipediji na engleskom jeziku dobićete samo na ovu sliku.

U obavještenju naslovljenom "Zamislite svijet bez besplatnog znanja" stoji:

"Više od decenije mi smo potrošili milione sate kako bi izgradili najveću enciklopediju u istoriji čovečanstva. Upravo sada, kongres SAD-a razmatra donošenje zakona koji može fatalno da naškodi besplatnom i slobodnom internetu. U narednih 24 sata ćemo zatamniti Wikipediju kako bi podigli svijest kod ljudi".

Ovo je prvi put u istoriji, da se više desetina velikih američkih internet sajtova predvođenih Wikipedijom, sukobi se sa zakonodavcima u Kongresu. Oni se bore proti zakona o borbi protiv online piraterije, ocjenjujući ga kao cenzuru slobodnog mišljenja. Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi sajtovima kao što su "Google" ili "Yahoo" da izbrišu linkove ka stranim internet sajtovima koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike u SAD da ih posjećuju.

Ipak postoji način da "prevarite" Wikipediju, naime, nakon što se učita stranica, a prije nego što se učita gore prikazana fotografija, samo pritisnite "ESC" odnosno "Escape" na tastaturi i moćićete da vidite originalnu stranicu. Ukoliko vam ne uspije iz prvog puta, kliknite "refresh" ili pritisnite "F5" i probajte ponovo.

Inače, podršku će pružiti i Google, koji danas neće zatvarati svoju stranicu, ali će staviti link kojim pokazuje da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je iznio i najveći svjetski proizvođač softvera Microsoft.

Google, koji je vlasnik You Tuba i mnogih drugih sajtova, prošle godine je dobio zahtev za uklanjanje čak pet miliona sadržaja zbog kršenja piraterije i svaki put kad je ustanovio da je zahtjev legitiman, u roku od šest sati je taj sadržaj bio uklonjen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.