NavMenu

Projekt FARMA organizovao predavanje za proizvođače voća

Izvor: eKapija Srijeda, 18.01.2012. 09:39
Komentari
Podeli

U organizaciji Odjeljenja za privredu, Administrativne službe Opštine Novi Grad i projekta FARMA juče je održano predavanje za proizvođače voća.

Predavanja su održali savjetodavci Udruženja "Integralna proizvodnja voća" (IPV).

O čađavavoj krastavosti jabuke, (Venturia inequalis) govorio je Milan Koščica koji je istakao da se radi o bolesti rasprostranjenoj u čitavom svijetu koja može da u potpunosti uništi urod kod osjetljivih sorti. Voćarima je savjetovao da zaštita zavisi od kvalitetnog i pravovremenog prskanja, rezidbe, starog lišća i tek onda odabira fungicida.

Igor Marčeta govorio je o krvavoj uši jabuke (Eriosoma lanigerum). Krvava uš je štetočina koja prezimljuje u pukotini kore i na korijenu stabla, a krajem marta i tokom aprila kreće na nadzemni dio. Za efikasniju borbu protiv štetočine, rekao je on, treba koristiti slabije bujnije podloge, pravilno obaviti prihranu, koristiti manje azotnih đubriva i praviti što manje rezova tokom zimske rezidbe.

Osim toga, na predavanju bila je riječ i o standardu GLOBAL GAP o kome je govorio Mile Gluvačević. Mersida Musabegović, direktorica organizacije za certifikaciju "Organska kontrola" (OK) predstavila je program certifikacije i standarde za organsku proizvodnju voća.

Nakon predavanja održana je pokazna rezidba u voćnjaku Milana Kneževića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.