NavMenu

Via Dinarica: Projekat koji ujedinjuje turizam četiri zemlje regiona

Izvor: eKapija Srijeda, 18.01.2012. 11:43
Komentari
Podeli

Po ugledu na uspješni projekat "Via Alpina" u okviru kojeg ima više od 5.000 km planinarskih staza koje spajaju nekoliko zemalja, među kojima su Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska... entuzijasti iz regiona (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije) ujedinili su snage i ušli u zajednički dvogodišnji projekat pod nazivom "Via Dinarica" u okviru kojeg pokušavaju povezati sve planinske staze, potvrdio je za ekapija.ba Thierry Joubert iz Green Visions Sarajevo jedan od sudionika projekta.

"Via Dinarica" budući koridor će predstavljati kombinaciju turizma i zaštite prirode, a samim konceptom kako pojašnjava Joubert predviđa se promocija pješačenja, biciklizma, raftinga, kajaka i drugih avanturističkih aktivnosti.

Realizaciju projekta podržavaju: Evropska unija, UNDP, USAID, Asocijacija avanturističkog turizma u BiH i njene članice, na čelu sa Klubom "Limit", te turističke organizacije, državna uprava i centri iz regije.

"Ovo je veliki projekat u okviru kojeg je planirano spajanje Nacionalnog parka Durmitor i NP Sutjeska, što bi trebalo biti završeno do kraj ove godine. Također, već su markirane staze i ove godine se kreće sa markentiškim aktivnostima", pojašnjava Joubert.

U okviru projekta zamišljeno je kreiranje zajedničke turističke ponude pod zajedničkim brendom "Via Dinarica", gdje će šansa biti data svim proizvođačima lokalnih tradicionalnih proizvoda, vlasnicima tradicionalnih restorana, malim gostioničarima, vlasnicima starih autentičnih objekata, vlasnicima katuna i domaćinstvima koja obezbjeđuju smještaj.

Zamišljeno je da u okviru realizacije predloženih projektnih aktivnosti, među kojima je i sprovođenje istraživanja, bude napravljena baza podataka o prirodnim, kulturnim i ljudskim potencijalima navedenog područja, kao i baza podataka o vrsti i količini proizvoda koji će biti u ponudi.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.