NavMenu

Talijanski Cement koji čisti zrak

Izvor: Četvrtak, 18.05.2006. 13:28
Komentari
Podeli

Talijanska kompanija Italcementi počela je s prodajom cementa koji može apsorbirati različite vrste onečišćenja i ispušne plinove automobila. Kompanija, koja je potrošila deset godina razvijajući svoj TX Active, objavila je da je njezin novi materijal u stanju reducirati onečišćenja u gradovima za više od 40%.

Italcementi je investirao 10 miliona EUR u ovaj projekt, a namjerava investirati još pet miliona u oglašavanje u naredne tri godine. Do 2010. godine žele prodati 30-40 hiljada tona po cijeni od 1 EUR po kilogramu. Testovi na cestama blizu Milana pokazali su da je TX Active smanjio nivo nitrogen-dioksida i ugljičnog monoksida za oko 65%.

Sve se bazira na fotokatalizi. Pomoću sunčevog svjetla dolazi do hemijske reakcije kada titanium-dioksid na površini cementa dođe u kontakt sa zagađivačima u zraku. Naime, TX Active je puno efikasniji kad je izložen sunčevim zrakama.



Iz kompanije Italcementi također su objavili da su rezultati testiranja prošli verifikaciju kod nezavisnih tijela kao što je Nacionalno vijeće za istraživanja. TX Active cement je već korišten na nekim građevinama kao što su nova zgrada sjedišta Air Francea u zračnoj luci Charles de Gaulle u Parizu, rimska crkva Misericordia i bordoški Hotel de Police.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.