Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 17.01.2012.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ponovo nabavlja stare lične karte

Ministarstvo civilnih poslova BiH u naredne dvije sedmice mora raspisati tender za nabavku novih ličnih karata, a parlament BiH još nije usvojio novi zakon o ličnim kartama, upozorio je juče Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

Rekao je da su u Ministarstvu čekali sa raspisivanjem tendera nadajući se da bi moglo doći do dogovora o ovom zakonu, koji je u parlamentarnoj proceduri "zapeo" zbog neslaganja predstavnika iz RS i FBiH o njegovom sadržaju. Nović kaže da je BiH sve dalje od donošenja novog zakona i da će Ministarstvo biti primorano da raspiše tender za nabavljanje starih ličnih karata, koje nisu u skladu sa evropskim standardima.

"Građani BiH ne mogu ostati bez ličnih karata, a mi imamo toliko zaliha da je posljednji trenutak u kojem moramo raspisati tender bilo za postojeće bilo za nove lične karte. S obzirom na to da od novembra u parlamentu nema nikakvog pomaka, građani BiH neće ni u budućem periodu imati lične karte sa biometrijskim podacima", rekao je Nović.

Dodao je da se može desiti da četiri miliona maraka potrebnih za nabavljanje novih "starih" ličnih karata bude bačeno ako u međuvremenu bude usvojen novi zakon, jer bi onda mogao biti raspisan tender za nabavku novih ličnih karata, koje su u skladu sa propisima EU.

"To je politički neodgovoran odnos pojedinih političkih partija u FBiH koje kao formalni razlog za odbijanje zakona navode da ne mogu da prihvate da na ličnim kartama stoje latinično i ćirilično i da na poleđini lične karte stoji i podatak o državljanstvu koje građanin želi", rekao je on.

Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova i potpredsjednik SDA, ističe da se slaže sa ministrom da je novi zakon hitno potreban, ali da ne vjeruje da će bezvizni režim biti ugrožen. On kao rješenje predlaže da bude usvojen novi zakon sa onim odredbama koje od BiH traži EU, a da se ostale odredbe koje su sporne rješavaju onda kada bude bilo političkog konsenzusa.

"Ono što je Vijeće ministara BiH usvojilo kao svoj prijedlog je prihvatljivo svima i sasvim dovoljno da ispunimo sve uvjete koje od nas traži EU. Paralelno treba da nastavimo dalje razgovore i da tražimo kompromis", rekao je Šepić.

Istakao je takođe da su i predstavnici iz RS prihvatili prvu verziju zakona, te da ne bi trebalo biti problem da bude usvojen u formi u kojoj to od BiH zahtijeva Evropska komisija. Nović je mišljenja da je pravi razlog za odbijanje zakona to što političke partije u FBiH ne žele novi zakon o prebivalištu i boravištu građana, koji je vezan uz ovaj zakon.

"Neko ne želi da bude utvrđeno gdje građani BiH žive, odnosno ko sve ima pravo na teritoriji BiH na državljanstvo", kazao je Nović.

Rekao je i da će problemi u vezi sa zakonom o prebivalištu biti spomenuti u narednom monitoringu Evropske komisije prema BiH, te da su sličan zakon u saradnji sa Evropskom komisijom usvojile sve zemlje u regionu osim BiH.

Mato Franjičević, zamjenik predsjedavajućeg Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže da za sada nema nikakvih najava da bi se zakon o ličnim kartama uskoro mogao naći na dnevnom redu.

"Zaista je šteta što ga već nismo usvojili. Treba pitati SDP i SDA zašto ga opstruišu i zašto ga ne žele prihvatiti", rekao je on.

Juče smo pokušali kontaktirati članove Komisije iz SDA i SDP, ali nam se nisu javljali na telefon.

Aleksandra Pandurević, član Komisije iz SDS-a, kao i Nović tvrdi da partijama iz FBiH zakon o ličnim kartama služi samo kao povod da se odgodi usvajanje zakona o prebivalištu. Prema njenim riječima, novim zakonom bi bile spriječene manipulacije prijavljivanjem mjesta boravka, bio bi regulisan status stranaca koji borave u BiH i bila bi onemogućena fiktivna prijava prebivališta prilikom održavanja izbora.

EU: Sljedeća prilika tek 2023. godine

EU očekuje da BiH uvede pune biometrijske lične karte prema najnovijim sigurnosnim zahtjevima, saopšteno je juče iz Delegacije EU u Sarajevu.

"Ako bi BiH odgodila nadogradnju trenutne generacije ličnih karata, sljedeća prilika za uvođenje punih biometrijskih podataka vjerojatno bi bila moguća tek 2023. godine. Do tada bi postojeća generacija ličnih karata, uključujući i njihove sigurnosne oznake, bila vrlo zastarjela, što bi dovelo do velikog rizika kada je u pitanju sigurnost dokumenta. Stoga pozivamo članove parlamenta da dođu do dogovora i donesu zakon o ličnoj karti", navela je Zora Stanić, službenik za medije Delegacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.