NavMenu

Hedge fondovi miniraju MMF u smanjenju grčkog duga

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 12.01.2012. 09:00
Komentari
Podeli

Hedge fondovi odlučili su minirati plan Međunarodnog monetarnog fonda za smanjenje grčkog ogromnog duga i izbjeći predviđeni otpis koji bi trebao spasiti Atenu od stečaja.

Fondovi su izgradili tako moćne pozicije u grčkim državnim obveznicama da bi mogli osujetiti europsku taktiku kojom se banke i ostale vlasnike obveznica u privatnom sektoru nastoji pridobiti da dragovoljno preuzmu na svoja leđa dio tereta smanjivanja grčkog duga.

Vlasnici grčkih obveznica trebali bi se odreći oko 100 milijardi eura ulaganja u grčki dug u sklopu planirane zamjene obveznica ali mnogi fondovi namjeravaju zaobići tu obvezu.

Skloniji su dopustiti grčki bankrot, čime bi se aktiviralo osiguranje naplate kredita koje su kupili ili uzdati se u potpunu naplatu potraživanja ako dovoljno aktera u privatnom sektoru ipak pristane na otpis. Time dolaze u izravni sukob s MMF-om koji želi spustiti troškove grčkog financiranja na održivu razinu.

"Igraju na kartu `na kraju će nam morati platiti`. Grčka će nastojati izbjeći širi stečaj pa ako uspije restrukturirati 80 posto duga i platiti ostatak, to je još uvijek bolja solucija", tumači Gabriel Sterne iz Exotixa.

Ako sporazum ne bude postignut, MMF, Europska unija i Europska središnja banka neće isplatiti novi paket pomoći koji je Grčkoj potreban kako bi preživjela. Povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn kazao je u utorak da su pregovarači na dobrom putu da u kratkom roku zaključe sporazum. No, vrijeme polako istječe.

Ako ne dobije novac, Grčka vjerojatno neće moći podmiriti financijske obveze koje dospijevaju na naplatu oko 20. ožujka. Toga dana na naplatu dospijeva obveznica u iznosu 14,5 milijardi eura. Sporazum mora biti postignut znatno prije tog datuma jer rad na samoj `papirologiji` traje najmanje šest tjedana.

U ponedjeljak su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naglasili da vlasnici obveznica u privatnom sektoru moraju preuzeti dio tereta smanjenja grčkog duga.

Hedge fondovi opiru se tim zahtjevima, za razliku od europskih banaka koje su političari podvrgli snažnom pritisku.

Privatni sektor, uključujući banke, institucionalne ulagače i hedge fondove, vlasnik je 206 milijardi eura grčkog duga. Nije poznat iznos u vlasništvu hedge fondova a jedan izvor za Reuters kaže da nije poznat ni identitet oko 20 do 25 posto grčkih vjerovnika, napominjući da su polovina njih možda hedge fondovi.

Čini se da i sam MMF sumnja u efikasnost zamjene grčkih obveznica, sudeći prema internom memorandumu koji je njemački tjednik Der Spiegel u subotu citirao na svojoj internetskoj stranici.

Po tom izvješću Der Spiegela, MMF smatra da će Grčka potonuti pod teretom duga čak i ako dogovor bude postignut, te da su možda potrebne dodatne mjere kako bi zemlja mogla uredno podmirivati svoje financijske obveze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.