Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.01.2012.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU podsjeća: Bh. privredni subjekti moraju posjedovati EORI broj

(Foto: b)

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini dostavila je Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine akt obavijesti u kojem podsjeća bosanskohercegovačke organe Uprave i privredne subjekte koji imaju poslovne odnose sa zemljama EU, da ulaskom Republike Hrvatske sredinom 2013. godine u članstvo EU, granica Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom postaje vanjska granica EU prema trećim državama, saopćila je VTKBiH.

U skladu sa ovim, bosanskohercegovački privredni subjekti moraju posjedovati EORI broj (identifikacija i registracija privrednih subjekata), odnosno oni koji do sada nisu posjedovali EORI broj, moraju ispuniti obavezu registriranja u EORI sistem privrednih subjekata prije nego što pokrenu jednu od narednih poslovnih aktivnosti u EU:

a) Podnošenje zbirne deklaracije (npr. zbirna deklaracija za privremeno skladištenje) ili carinske deklaracije (osim carinskih deklaracija za postupak privremenog uvoza npr. za potrebe izložbe, ili ponovnog izvoza privremeno uvezene robe u skladu sa članom 137. CC-a (Carinskih propisa EU);

b) Podnošenje izlazne ili ulazne deklaracije;

c) Korištenje usluge privremenog skladištenja u skladu sa članom 185. CCIP-a, (Prečišćena verzija Uredbe EEZ br.2454/93 kojom se određuju propisi za provođenje Uredbe Vijeća EEZ br.2913/92 kojom se donose Carinski propisi Zajednice),

d) Podnošenje zahtjeva za dobijanje ovlaštenja u skladu sa članom 324. stav a.) ili članom 372. CCIP-a;

e) Podnošenje zahtjeva za izdavanje uvjerenja o statusu ovlaštenog privrednog subjekta u skladu sa članom 14. stav a.) CCIP-a;

Pokretanjem jedne od gore navedenih poslovnih aktivnosti, privredni subjekti registrirani na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koji do sada neposjeduju EORI broj, obavezni su da samo prvi put podnesu zahtjev za izdavanje broja koji nakon toga mogu koristiti za sve carinske postupke na području cijele Europske unije.

Zahtjev se upućuje nadležnim organima u zemlji članici, prvoj u kojoj će pokrenuti jednu od navedenih aktivnosti.

Spisak organa zaduženih za izdavanje EORI broja u svakoj zemlji članici objavljen je na Internet stranici DG TAXUD (Generalne direkcije za poreznu i carinsku uniju), u aktuelnoj informaciji o primjeni EORI sistema (eLearning course).

Informacija više o Smjernicama u EORI sistemu moguće je dobiti na internetskoj stranici odnosno kursu elektronskog učenja o EORI sistemu.

Inače, obaveza podnošenja i dobijanja EORI broja prije nego se otpočne carinski postupak u EU ubrzava proces carinjenja i sprječava blokiranje carinskih deklaracija i ulaznih/izlaznih zbirnih deklaracija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE