NavMenu

Popodnevno drijemanje: Pomaže ili šteti?

Izvor: zena.hr Četvrtak, 05.01.2012. 09:38
Komentari
Podeli

Bilo kakvo spavanje, pa čak i kratko popodnevno drijemanje, možda se čini kao dobra stvar za osobe koje imaju problema sa spavanjem. Ali za one koji pate od ozbiljne nesanice ili imaju manjih problema zaspati navečer, popodnevno drijemanje moglo bi biti kontraproduktivno. Dakle, prije nego odlučite „ubiti oko“ nakon što dođete s posla popodne, razmislite o tome hoće li to imati utjecaja na vaše spavanje navečer.

Izdržati kroz dan

Ako nemate problema sa spavanjem po noći, kratki odmor u poslijepodnevnim satima može vam jako koristiti da lakše izdržite naporni dan. U stvari, istraživanje iz 2008. godine otkrilo je da popodnevno spavanje u trajanju od 45 minuta može popraviti funkciju pamćenja. A druga su istraživanja ustanovila da drijemanje može sniziti krvni tlak. Osobe koje pate od narkolepsije ili koje rade u smjenama, također mogu imati koristi od drijemanja u popodnevnim satima.

Problemi sa spavanjem po noći

Ako imate problema zaspati navečer, onda bi popodnevno spavanje moglo biti problem, čak iako se osjećate umorno u toku dana. Drijemanje po danu može samo pogoršati loše navike spavanja ta ljude s trenutnim problemima sa spavanjem uzrokovanim stresom, bolešću ili „jet lagom“.

Ako već imate problema sa spavanjem navečer, popodnevno drijemanje samo će pogoršati probleme, tvrde liječnici, i neće postati ništa više od epizode fragmentiranog spavanja. Zato to izbjegavajte i radije pokušajte zaspati navečer.

Umor bi mogao biti znak upozorenja

Ako se konstantno borite da ne zaspite u toku dana i „u sekundi“ zaspite navečer kad legnete, moguće je da patite od sindroma opstruktivne apneje pri spavanju, stanje koje karakteriziraju pauze u disanju (prekidanje disanja) tijekom sna. U ovo slučaju popodnevno drijemanje neće vam pomoći.

Ukoliko se adekvatno ne liječi, bolest ima uglavnom kronični, a ponekad i progresivni tijek što znači da su bolesnici preko dana sve pospaniji, poteškoće s memorijom sve su veće, te rastu i rizici od potencijalnih komplikacija.

Potrebno se javiti liječniku ukoliko primijetite: glasno hrkanje (koje ometa Vas ili druge osobe), nedostatak zraka (zbog čega se budite iz sna), pauze u disanju (koje se javljaju kod sna u trajanju od 10 sekundi ili duže), pojačana pospanost po danu... Hrkanje je tipično jače izraženo kod ležanja na leđima, nego u drugim položajima tijela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.