NavMenu

Prognoze stručnjaka za 2012: Pad u svim poljima, rast će jedino prihodi od poreza

Izvor: eKapija Srijeda, 04.01.2012. 10:56
Komentari
Podeli

Nakon što je Međunarodni monetarni fond snizio prognozu ekonomskog rasta BiH za 2012. godinu na 0,7 posto, što je najlošija prognoza rasta za BiH objavljena od strane jedne međunarodne institucije, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) objavila je nešto optimističnije podatke.

Naime, njihove predviđanja pokazuju da će ekonomski rast BiH u ovoj godini biti viši i da će se kretati oko 2,09 posto.

Ipak, u svojoj projekciji navode da će sama dinamika ekonomskog rasta u BiH u velikoj mjeri ovisiti i o kretanjima u Europskoj uniji i neposrednom okruženju. "Faktori kao što su izvozna tražnja i kretanja svjetskih cijena, tržište rada zemalja sa brojnom dijasporom i sezonskim radnicima iz BiH, te stanje financijskih tržišta u svijetu, imat će veliki utjecaj na izvoz i domaću potrošnju i investicije u BIH", navode iz DEP-a.

Direkcija je također revidirala stope rasta industrijske proizvodnje u 2012. godini sa 7% na 3,5%. Snažniji oporavak većine industrija u EU se očekuje tokom 2013. godine, što će, smatraju, utjecati na oporavak industrijske proizvodnje u BiH, sa procjenom godišnjeg rasta od oko 7% u odnosu na 2012.

Iako BiH nikada nije bila lider u zapošljavanju svojih radnika, predviđanja pokazuju da bi broj zaposlenih u 2012. mogao stagnirati na nivou iz 2011. godine, dok se oporavak tržišta rada u BiH očekuje u 2013., odnosno 2014. godini. Nominalne neto plate bi mogle biti uvećane do 2,9%g/g u 2012., te 3,1% u 2013. i 3,7% u 2014. godini.

U 2013. i 2014. se pretpostavlja nešto brži rast BDP-a u odnosu na 2012. godinu, kreditna aktivnost banaka trebala bi se pojačati, a očekivane stope rasta kredita će biti od oko 15%.

U 2011. je bio prisutan trend rasta naplate indirektnih poreza koji su se kretali oko 5 milijuna KM, što je za oko 4% više od prethodne godine. Nastavak ovog trenda se očekuje i u idućim godinama. Procjenjuje se da će za 2012. on imati rast od 4,3%, 2013. od 5,3% i 2014. godine od 6,1%.

Padat će i devizne rezerve. U ovoj godini očekuje se trend smanjenja od 3% u odnosu na prethodnu godinu, sa istim trendom tijekom 2013., dok se u 2014. godini očekuje njihov rast od 6%.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.