NavMenu

Kriza lomi kladionice: Uspostavlja se Uprava za igre na sreću u FBiH

Izvor: Večernji list Srijeda, 04.01.2012. 09:45
Komentari
Podeli

Kriza u Bosni i Hercegovini zahvatila je sve pore društva pa i organizatore igara na sreću. Teze da u kriznim vremenima raste broj ovisnika o kocki, ipak u ovom slučaju ne stoji.

Kriza se osjeti

"Nažalost, ne možemo reći kako nismo osjetili krizu jer je ona osjetna u poslovanju, ali trudimo se da to naši zaposlenici, kao i igrači koji koriste usluge naše kladionice, ne osjete", potvrdili su za Večernji list u Sportskoj kladionici BET Live, jednoj od vodećih po broju zaposlenih u Bosni i Hercegovini koje, kako navode, najviše smeta činjenica što u Federaciji BiH poduzeća, koja organiziraju igre na sreću, ne izmiruju obveze prema državi po osnovu raznih vrsta javnih prihoda, a čak su se pojavila i poduzeća koja nisu legalna te kao takva remete rad i red u ovoj branši.

Ni u Republici Srpskoj situacija nije bolja. Ekonomska kriza tolika je da se sve manje stanovnika RS-a odlučuje uplatiti loto listić ili tiket u kladionici, navodi Glas Srpske.

Kladioničari u RS-u upozoravaju da su pune sportske kladionice kod nas samo privid pravog stanja, jer su igrači koji su ranije uplaćivali 15 ili 20 maraka, sada spremni po listiću koji popunjavaju najviše uložiti marku ili dvije.

Novi zakoni

"Mnogi stanovnici popunjavaju i nekoliko listića po pola marke, što ranije nije bio slučaj", ističu kladioničari.

Novim Zakonom o igrama na sreću u Federaciji BiH (a uskoro se očekuje i pooštrenje kriterija u Republici Srpskoj) bit će propisan drukčiji način plaćanja fiksnih naknada, ustanovljena obveza uplate mjesečne naknade u iznosu pet posto od ukupnog prometa kazina, kladionica i automat klubova.

To znači da će priređivači biti obvezni u proračun izdvojiti pet posto od svake uplate igrača za sudjelovanje u bilo kojoj od igara na sreću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.