NavMenu

Prvi otkup na bh. tržištu: EOS Matrix preuzeo potraživanja Intesa Sanpaolo Carda

Izvor: eKapija Subota, 31.12.2011. 11:15
Komentari
Podeli

Kompanija EOS Matrix, koja je početkom godine počela sa svojim poslovanjem u BiH, prije nekoliko dana napravila je prvi otkup potraživanja na našem tržištu. Radi se o otkupu jednog dijela potraživanja Intesa Sanpaolo Carda.

(Mirjana Vuković)

Mirjana Vuković, direktorica ove kompanije kojoj je glavna djelatnost naplata i otkup potraživanja, nije htjela govoriti o iznosima, ali je naglasila da je ovo veliki poduhvat budući da su novi na našem tržištu. Ovim su, objašnjava, sva potraživanja prenesena su na EOS Matrix.

Kompanija od koje otkupe potraživanja se tako više ne mora baviti tim problemom jer sav rizik naplate prelazi na EOS. Na ovaj način, navodi, pomažu i cjelokupnoj bh. ekonomiji jer dužnicima mogu ponuditi plaćanje na rate i to na duže vremensko razdoblje, a time će i banke i financijske institucije imati manje posla u naplati potraživanja.

"Može se reći da od ovoga imaju koristi svi - i banke i dužnicima i mi", navodi ona. Njihova prednost je i to što ne postoji vrijednost potraživanja koje ne mogu otkupiti. Ono što je bitno za klijente je i da u naplati imaju podršku iz njihovog sjedišta koje se nalazi u Hamburgu, ali iz svih zemalja u kojima EOS posluje. Naplatu i otkup dugovanja rade isključivo od financijskih institucija i telekoma.

Također, napominje da će EOS Matrix uskoro postati članica Centralnog registra kredita – CRK, i na taj način omogućiti bankama i drugim financijskim institucijama sigurnost da će prenesena potraživanja i dalje biti evidentirana. EOS Matrix, dio je EOS grupacije, jedne od vodećih internacionalnih kompanija koja se bavi naplatom potraživanja.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.