Izvor: eKapija | Utorak, 27.12.2011.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH po prvi put dobiva državni zakon o organskoj proizvodnji?

U BiH se priprema krovni zakon kojim će se regulirati oblast organske proizvodnje. Ovim bi se po prvi put ova oblast zakonski regulirala na razini države. Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističu da su već delegirali svoja dva člana u komisiju koja će raditi na izradi ovog zakona.

U RS već postoji zakon koji regulira ovu oblast, a u Federaciji je on prethodno doveden do parlamentarne procedure. "No, do zastoja je došlo upravo zato jer su pokrenute aktivnosti za izradu ovog zakona na državoj razini", kažu nam iz ovog Ministarstva.

O tome koliki broj poljoprivrednika se bavi ovom vrstom proizvodnje u našoj zemlji nema točnih podataka budući da još uvijek ne postoji jedinstveni registar poljoprivrednih proizvođača.

Ipak kako postoji interes za nju pokazuje i podatak da je prošle godine u Federaciji, poticaje za sektor organske poljoprivrede i to u oblasti proizvodnje i prerade dobio 101 farmer.

I ove godine 300 000 KM poticaja predviđeno za certificiranje organske proizvodnje i prerade organskih prehrambenih proizvoda. Već je raspisan javni poziv. O tome koliko će to značiti za osvajanje tržišta iz Ministarstva navode da svi proizvođači koji žele certifikaciju svoje proizvodnje samom prijavom certifikacijskoj kući podliježu strogim kontrolama proizvodnje što je samo po sebi određena garancija.

Inače, donošenjem državnog zakona po prvi put bi se legalizirala praksa koja se zasniva na zaštiti prirodnih resursa, uvođenju sustava kvaliteta u poljoprivrednu proizvodnju, te definirali odnosi između proizvođača, inspekcije, certifikacijske kuće (pravila proizvodnje), akreditacijske kuće i tržišta.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.