NavMenu

Šansa za BiH: Kroz program "Inteligentne energije u Evropi" nudi se 730 miliona EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.12.2011. 12:20
Komentari
Podeli

Kompanijama u BiH bez obzira na članstvo u EU dostupna su sredstva iz mnogih EU programa. Pojedinci to koriste na ovaj ili onaj način, drugi opet nikad, jer nisu upoznati sa programima koje nudi EU, dok pojedine programe ne možemo koristiti jer nam nedostaju male sitnice poput administrativnih zahtjeva, plaćanja članarina...

Program u kojem BiH može pronaći svoju šansu za pristup je "Inteligentna energija u Evropi" koji spada u finansijski najteže programe, koji za cilj ima unaprijediti energetsku efikasnost, povećati energetske raznolikosti u EU, unaprijediti konkurentnosti preduzeća i zaštititi okoliš.

Aleksandra Stanivuković, nacionalni stručnjak za energetsku efikasnost u razgovoru za ekapija.ba kaže kako oko 730 miliona eura raspoloživih sredstava između 2007. i 2013. godine u oviru programa Inteligentne energije za Evropu (IEE) pomaže ispunjavanju ambicioznih ciljeva koje je EU postavila zemljama članicama vezano za klimatske promjene i energiju.

"Program IEE podržava konkretne projekte, inicijative i najbolje prakse kroz godišnje pozive za prijedloge projekata. Članstvo BiH u ovakvom programu bi otvorilo mogućnost pripreme i apliciranja projekata te doprinijelo konkurentnosti energetskog sektora", kaže Stanivuković, pojašnjavajući kako je za pristup programu IEE potrebno je ispuniti određene uslove (formalno otvaranje razgovora o članstvu, administrativni zahtjev, plaćanje članarine...) kako bi nam se otvorile realne mogućnosti za finansiranje i provođenje projekata.

Također, Stanivuković dodaje kako se veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u BiH se ne provode jer nedostaju sredstva za njihovo finansiranje, a članstvom BiH u programu Inteligentna energija za Evropu (IEE) otvara se mogućnost pristupa finansijskim sredstvima za provođenje ovih projekata.

"Posebna potreba za finansiranjem projekata proizilazi i iz činjenice da je jedan broj opština (13) u BiH potpisnik Sporazuma gradonačelnika evropskih gradova (Covenant of Mayors). Kao rezultat pristupa ovom Sporazumu, opštine su pripremile Akcione planove za održivu energiju (SEAP) te preuzele obavezu o unapređenju energetske efikasnosti za najmanje 20 posto, povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije na 20 posto, i smanjenju emisija gasova staklene bašte za 20 posto do 2020. godine", kaže Stanivuković, dodajući kako bi članstvo BiH u IEE programu pomoglo da se dođe do potrebnih sredstava za finansiranje projekata iz definisanih strateških dokumenata kakvi su i opštinski Akcioni planovi za održivu energiju.

Iz navedenog jasno je da bi provođenje projekata u spomenutoj oblasti pomoglo ne samo održivi razvoj nego i mogućnosti novih investicija, zaštitu okoline, zapošljavanje kao i jačanje konkurentnosti.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.