NavMenu

Kyocera Mitin univerzalni dizajn za sve korisnike

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.12.2011. 11:46
Komentari
Podeli

Kyocera Mita predstavila je ključnu ideju vodilju razvoja štampača i višenamjenskih uređaja koje odlikuje ergonomska domišljatost, jednostavnost korištenja i prilagođenost različitim kategorijama korisnika. Kyocerin univerzalni dizajn temelj je razvoja uređaja koje može jednostavno koristiti izuzetno širok krug korisnika, bez obzira na tjelesnu visinu, starost, iskustvo ili mogući invaliditet. U Kyoceri misle da su stalna poboljšanja funkcionalnosti i građe proizvoda nužna za efikasnije svakodnevno korištenje uz uštedu vremena te smanjenje količine otpada uzrokovanog greškama do kojih dolazi ako korisnik ne razumije načine rada i upravljanja uređajem.

Ključni dio razvojnog procesa Kyocerinih proizvoda jeste univerzalni dizajn, koji je povratnim informacijama usmjeren prema krajnjim korisnicima. Želje i zahtjevi korisnika primijenjeni su pri razvoju ukupnog životnog ciklusa proizvoda, uključujući planiranje, oblikovanje, proizvodnju i prodaju. Vrlo važan dio dizajnerskog procesa posvećen je korisnicima s posebnim potrebama, kao što su stariji korisnici i osobe s invaliditetom. U tom procesu Kyocerini inženjeri uz ostalo proučavaju praktičnost i jednostavnost korištenja uređaja iz invalidskih kolica te pomoću rješenja koje simulira poteškoće uobičajene za starije korisnike.

Primjeri univerzalnog dizajna

Kontrolna ploča. Dodirni ekran u boji na kontrolnoj ploči odlikuje se lako čitljivim tekstom. Velike ikone i jednostavan raspored povećavaju vidljivost i olakšavaju razumijevanje poruka a uz standardne postavke ponuđeni su i „čarobnjaci“ koji olakšavaju upravljanje. Intuitivnost osigurava jednostavno korištenje čak i za one korisnike koji se s uređajem prvi put susreću. Riješena je mogućnost namještanja nagiba kontrolne ploče za bolju ergonomiju i smanjenje odsjaja, čitljivost oznaka na tipkama, uključujući izdignute oznake na najvažnijim tipkama, čime se olakšava korištenje osobama sa slabijim vidom te mogućnost korištenja brojnih funkcija pritiskom na samo jednu tipku.

Uvlakač originala. Uvlakač originala sa LED lampicom koja jasno pokazuje status uređaja zasnovan je tako da njime jednostavno mogu upravljati i korisnici iz invalidskih kolica. Pokazivač veličine papira je nagnut, što ga čini vidljivim korisnicima različitih visina, pa i onima iz invalidskih kolica.

Zamjena potrošnog materijala. Ladica za papir ima ručku koja omogućava upravljanje prihvatom odozgo ili odozdo. Tako korisnici mogu mijenjati dokumente iz najudobnijeg položaja i iz invalidskih kolica. Riješeno je jednostavno otvaranje kaseta i praktičan pristup tonerima označenima različitim bojama.

Uvažavanje potreba korisnika sa slabijim vidom. kontrolna ploča, radne površine i oznake su u različitim bojama i oblicima, čime je riješena potreba pravilnog prenosa potrebnih informacija korisnicima s različitim teškoćama s vidom.

Zvučne obavijesti. Kyocerini inženjeri pobrinuli su se za jednostavno prepoznatljiva zvučna upozorenja. Zasnovana su na industrijskom standardu JBMS-71, koji garantuje prepoznavanje rada uređaja starijim korisnicima i korisnicima s posebnim potrebama.

Najviše funkcija u skladu s univerzalnim dizajnom Kyocera nudi na crno-bijelim štampačima i štampačima u boji te višenamjenskim uređajima iz serije TASKalfa, a mnoge su uključene i u druge Kyocerine proizvode s tehnologijom ECOSYS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.