NavMenu

EU od 1. januara uvodi "ekološki porez" za aviokompanije

Izvor: eKapija Petak, 23.12.2011. 08:58
Komentari
Podeli

Za aviokompanije od 1. januara stupa na snagu propis o kupovini kvota za emisije ugljen-dioksida (CO2) pri preljetima nad teritorijom Evropske unije, saopštio je juče sekretar za štampu komesarke EU za klimu Koni Hedegaard, prenosi Ceppei.

Taj propis neće biti ukinut niti odložen, uprkos protestima niza zemalja, uključujući SAD i Rusiju, s obzirom na to da je Evropski sud pravde juče presudio da EU može da primora sve avioprevoznike koji lete do aerodroma u EU ili polijeću sa njih da plaćaju za emisije CO2.

Najviši sud EU je ocijenio da je taj propis u skladu sa međunarodnim pravom, prenijele su agencije.

"Primjena šeme trgovanja emisijama na aviokompanije ne narušava ni principe običajnog međunarodnog prava, niti sporazum o otvorenom nebu", navedeno je u odluci suda.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton obratila se 16. decembra EU sa molbom da ukine ili odloži stupanje na snagu novog propisa, dok je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev 15. decembra na samitu u Briselu izrazio zabrinutost zbog tog propisa.

EU je još 2008. donijela odluku o obavezivanju svih kompanija, uključujući strane, koje lete do njenih aerodroma da počev od 1. januara 2012. kupuju kvote, ekvivalentne 15 odsto svojih emisija gasova sa efektom staklene bašte sa ciljem sprečavanja klimatskih promjena.

Za narušavanje tog propisa zakon EU predviđa kaznu od 100 eura po toni emisija CO2 i čak i zabranu letova u EU za prekršioce.

Tome se protivi 26 od 36 članica Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO), uključujući SAD, Rusiju i Kinu.

Kongres SAD je već zabranio američkim kompanijama da plaćaju taj porez, dok je Kina zaprijetila da će uvesti trgovinske sankcije, između ostalog, protiv proizvođača aviona “Erbas”.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.