NavMenu

Zemlje koje će zadovoljiti vaše nepce

Izvor: eKapija Petak, 23.12.2011. 08:26
Komentari
Podeli

Hrana i putovanju idu zajedno kao avioni i aerodrom. Kamo god pošli, poželjet ćete pronaći barem jedan kulinarski užitak koji će vam pomoći bolje razumjeti lokalnu kulturu.

Prema odabiru internetske stranice lonelyplanet.com, ovo je 11 zemalja na kojima će vam vaše nepce zahvaliti što ste ih posjetili.

Tajland

Stojeći na raskrižju Indije, Kine i Oceanije, tajlandska kuhinja je uzela najbolje tehnike i namirnice od ostale tri. U jelima se koristi puno češnjaka i čilija. Osim toga, česte namirnice su limunov sok, korijander i limunova trava, što tajlandskoj kuhinji daje karakterističan oštar okus. Osim toga, nadaleko je poznat njihov riblji umak i pašteta od račića.

Grčka

Od maslina do hobotnice. Pravi okus Grčke je spoj svježine i čistoće. Okus se ne maskira, osobito kada su u pitanju domaći kruh, svježe rajčice i riba netom izvađena iz mora. Podnevni obrok je glavni događaj uz koji ide niz poslastica. Srijeda i petak su već tradicionalno označeni kao dani bez mesa.

Kina

Kineska kuhinja je jedna od onih što najviše paše nepcima. Kulturološko pravilo Yina i Yanga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i na tanjuru. To uključuje i hlađenje namirnica poput voća i povrća koje će se stopiti s vrućim začinima i mesu. Kinezi preferiraju rižu, ali i rezanci su vrlo blizu. To su dvije namirnice koje će upotpuniti gotovo svako jelo. Postoji i niz regionalnih jela koja su nastala pod zemljopisnim i povijesnim utjecajem.

Francuska

Od sira i šampanjca do puževa i poznatih francuskih kruščića, takozvanih baguettesa. Francuska kuhinja se odlikuje velikim izborom namirnica. Svaka regija ima svoj specijalitet. Francuzi smatraju kako je ručak glavni obrok, premda je maratonsko ručavanje koje traje i do dva sata sve rjeđe. Krunski obrok je večera spravljena kod kuće koja se sastoji od šest slijedova.

Španjolska

Katalonska kuhinja puna je priznanja gurmana širom svijeta. Kao i ostale regionalne kuhinje Španjolske i katalonska kuhinja favorizira šafran i kumin kao i med. Mješavina sastojaka i tradicije daje štih hrani u Barceloni: pripremanje morskih plodova i jela s nizom bogatih umaka. Večera je glavni događaj, ali nikad prije 21 sat.

Meksiko

U meksičkoj kuhinji je najvidljiviji utjecaj španjolske, a potom i francuske te afričke kuhinje. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i grah, koje meksikanci spremaju na mnogo svjetski poznatih načina.

Italija

Talijanima je hrana nedvojbeno najbolji izvozni proizvod i to s razlogom, jer je svijet želi. Unatoč svim regionalnim razlikama postoje neke zajedničke kulinarske poveznice. To se prvenstveno odnosi na pizzu, tjesteninu i rižota. Što se pića tiče, tu je kava na prvom mjestu.

Indija

Indijska kuhinja mijenja oblik. Na jugu je osnovna namirnica riža, a na sjeveru čapati odnosno indijske pogačice. Najčešće se serviraju uz gustu juhu od mahunarki ili leće, povrće te umake od krupno sječenog povrća. Riba i meso također su uključeni u prehranu. Jela su najčešće obilata egzotičnim začinima.

Japan

U japanskim restoranima specijaliteti kuće su sashimi (sirova riba), yakimono (jela s grilla, najčešće piletina i junetina), te barovi s tjesteninom. Vrhunac japanske kuhanje je kaiseki odnosno ceremonija ispijanja čaja.

Indonezija i Malazija

Ta je kuhinja mješavina kineske, portugalske, indijske. Kolonisti i trgovci ostavili su traga na kuhanju i namirnicama. To su nacije koje su najpoznatije po svojoj hrani. Obilje riže je svojstveno regiji s plodnim terasastim krajolikom. Začini podsjećaju na vrijeme trgovine i invazije, a vatreni čili kao da odražava strast stanovništva. Njihova kuhinja nije komplicirana, a okusi su odvojeni i jednostavni.

magazin.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.