NavMenu

Energetska efikasnost u zgradarstvu: Dug period povrata investicije ključna barijera u projektima

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2011. 15:46
Komentari
Podeli

U okviru projekta "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuild Energy Efficiency", Privredna komora Kantona Sarajevo organizirala je 22. decembra u svojim prostorijama četvrti po redu okrugli sto posvećen temi "Finansijski instrumenti za finansiranje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Bosni i Hercegovini“. Ovaj put prisutni su bili predstavnici medija i javnog sektora.

Uvodničari okruglog stola bili su Rusmira Mandić, koordinatorica projekta "EUbuild Energy Efficiency", Azrudin Husika, konsultant na projektu i Jasmina Katica iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Govoreći o projektu i njegovom značaju Mandić se osvrnula na dosadašnje aktivnosti Komore i ostalih partnera na projektu i istakla glavni zadatak koji ima za cilj doprinijeti razvoju instrumenata i mehanizama finansiranja energijske efikasnosti, kako bi se izgradilo tržište za energetski efikasne proizvode i metode u partnerskim zemljama.

Husika je istakao veoma važnu ulogu medija i javnog sektora u energijskoj efikasnosti u zgradarstvu. Ključna barijera u projektima energijske efikasnosti u zgradarstvu je, prema njegovom mišljenju, relativno dug period povrata investicije, kao i visok rizik investiranja. Država mora, smatra Husika, mehanizmima podsticanja ovakvih projekata obezbijediti takav ambijent u kojem će pretegnuti strana dobiti i to kroz certifikate, zatim uključivanjem u međunarodne projekte, povoljnijim finansiranjem od banaka, ali i brojnim drugim mjerama.

"Ovo treba ostvariti tim prije, imajući u vidu niz benefita energijske efikasnosti, kao što je zapošljavanje, smanjenje deficita, smanjenje tzv. energijskog siromaštva, bolji konfor stanovanja, smanjenje emisije stakleničkih gasova i smanjenje zagađujućih materija u zrak. Većina razvijenih zemalja i onih koji ovu problematiku vide na pravi način, pomenute probleme prihvataju kao izazov, a ne kao nešto što bi trebalo sputavati razvoj", ističe Husika.

Govoreći o legislativnom okviru energetske efikasnosti u zgradarstvu i aktivnostima Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Jasmina Katica se osvrnula na obaveze BiH spram Mape puta koje se odnose na transportovanje EU direktiva i to: Direktive o energetskoj efikasnosti i energetskim uslugama, Direktive o energetskim karateristikama zgrada, Direktive o obaveznom označavanju energetskih karakteristika električnih kućanskih uređaja i Direktive o poticanju korištenja energije iz obnovljivih izvora. Pomenute EU direktive su najvećim dijelom transportovane kako u Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, tako i u podzakonskim aktima.

Učesnici okruglog stola su se složili da je energetska efikasnost u zgradarstvu prepoznata kao područje koje ima najveći potencijal za smanjenje ukupne potrošnje energije, čime se direktno utiče na ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, duži životni vijek zgrade, te doprinosi zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih plinova. U tom pravcu treba povećati svijest građana o značaju i benefitima energijske efikasnosti, što će biti jedan od narednih zadataka partnera na projektu, kao i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Inače, projekat "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuild Energy Efficiency", potpomognut sredstvima EU, je drugi po redu projekat koji Komora imlementira iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu. Lider projekta je IMSAD - Asocijacija firmi proizvođača građevinskog materijala Turske, dok je bosanskohercegovački partner na projektu Privredna komora Kantona Sarajevo. Ostali partneri su: Evropski Savjet proizvođača građevinskog materijala iz Belgije, Centar za energetsku efikasnost Albanije, Centar za energetsku efikasnost Makedonije, Privredna komora Beograd, Asocijacija poslodavaca Crne Gore.

Pridruženi partneri Privredne komore Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine na projektu EUbuild ENERGY EFFICIENCY su: Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo, Ekonomski institut Sarajevo, Općina Novi Grad, Udruženje arhitekata RS i REIC (Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.