Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.12.2011.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetska efikasnost u zgradarstvu: Dug period povrata investicije ključna barijera u projektima

(Foto: b)

U okviru projekta "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuild Energy Efficiency", Privredna komora Kantona Sarajevo organizirala je 22. decembra u svojim prostorijama četvrti po redu okrugli sto posvećen temi "Finansijski instrumenti za finansiranje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Bosni i Hercegovini“. Ovaj put prisutni su bili predstavnici medija i javnog sektora.

Uvodničari okruglog stola bili su Rusmira Mandić, koordinatorica projekta "EUbuild Energy Efficiency", Azrudin Husika, konsultant na projektu i Jasmina Katica iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Govoreći o projektu i njegovom značaju Mandić se osvrnula na dosadašnje aktivnosti Komore i ostalih partnera na projektu i istakla glavni zadatak koji ima za cilj doprinijeti razvoju instrumenata i mehanizama finansiranja energijske efikasnosti, kako bi se izgradilo tržište za energetski efikasne proizvode i metode u partnerskim zemljama.

Husika je istakao veoma važnu ulogu medija i javnog sektora u energijskoj efikasnosti u zgradarstvu. Ključna barijera u projektima energijske efikasnosti u zgradarstvu je, prema njegovom mišljenju, relativno dug period povrata investicije, kao i visok rizik investiranja. Država mora, smatra Husika, mehanizmima podsticanja ovakvih projekata obezbijediti takav ambijent u kojem će pretegnuti strana dobiti i to kroz certifikate, zatim uključivanjem u međunarodne projekte, povoljnijim finansiranjem od banaka, ali i brojnim drugim mjerama.

"Ovo treba ostvariti tim prije, imajući u vidu niz benefita energijske efikasnosti, kao što je zapošljavanje, smanjenje deficita, smanjenje tzv. energijskog siromaštva, bolji konfor stanovanja, smanjenje emisije stakleničkih gasova i smanjenje zagađujućih materija u zrak. Većina razvijenih zemalja i onih koji ovu problematiku vide na pravi način, pomenute probleme prihvataju kao izazov, a ne kao nešto što bi trebalo sputavati razvoj", ističe Husika.

Govoreći o legislativnom okviru energetske efikasnosti u zgradarstvu i aktivnostima Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Jasmina Katica se osvrnula na obaveze BiH spram Mape puta koje se odnose na transportovanje EU direktiva i to: Direktive o energetskoj efikasnosti i energetskim uslugama, Direktive o energetskim karateristikama zgrada, Direktive o obaveznom označavanju energetskih karakteristika električnih kućanskih uređaja i Direktive o poticanju korištenja energije iz obnovljivih izvora. Pomenute EU direktive su najvećim dijelom transportovane kako u Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, tako i u podzakonskim aktima.

Učesnici okruglog stola su se složili da je energetska efikasnost u zgradarstvu prepoznata kao područje koje ima najveći potencijal za smanjenje ukupne potrošnje energije, čime se direktno utiče na ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, duži životni vijek zgrade, te doprinosi zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih plinova. U tom pravcu treba povećati svijest građana o značaju i benefitima energijske efikasnosti, što će biti jedan od narednih zadataka partnera na projektu, kao i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Inače, projekat "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuild Energy Efficiency", potpomognut sredstvima EU, je drugi po redu projekat koji Komora imlementira iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu. Lider projekta je IMSAD - Asocijacija firmi proizvođača građevinskog materijala Turske, dok je bosanskohercegovački partner na projektu Privredna komora Kantona Sarajevo. Ostali partneri su: Evropski Savjet proizvođača građevinskog materijala iz Belgije, Centar za energetsku efikasnost Albanije, Centar za energetsku efikasnost Makedonije, Privredna komora Beograd, Asocijacija poslodavaca Crne Gore.

Pridruženi partneri Privredne komore Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine na projektu EUbuild ENERGY EFFICIENCY su: Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo, Ekonomski institut Sarajevo, Općina Novi Grad, Udruženje arhitekata RS i REIC (Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu).

Firme:
European Union Bruxelles
Privredna komora KS
Delegacija Evropske unije u BiH Sarajevo- EU Delegation BiH Sarajevo
USAID Ekonomija Energetske Efikasnosti - 3E
Federalno ministarstvo prostornog uređenja Sarajevo
IMSAD Istanbul
CEPMC
Energy Efficiency Centre Tirana
Macedonian Center on Energy Efficiency
Privredna komora Beograda - PKB Beograd
Asocijacija zanatstva, malih i srednjih preduzeća Crne Gore
Ministarstvo stambene politike KS
EKONOMSKI INSTITUT SARAJEVO
Općina Novi Grad Sarajevo
Savez arhitekata RS Banja Luka
REIC Sarajevo
Tagovi:
energetska efikasnost u zgradarstvu
EUbuild Energy Efficiency
Privredna komora Kantona Sarajevo
Rusmira Mandić
Azrudin Husika
Jasmina Katica
Federalno ministarstvo prostornog uređenja
energijsko siromaštvo
Direktiva o energetskoj efikasnosti i energetskim uslugama
Direktiva o energetskim karateristikama zgrada
Direktiva o obaveznom označavanju energetskih karakteristika električnih kućanskih uređaja
Direktiva o poticanju korištenja energije iz obnovljivih izvora
emisija štetnih plinova
benefiti
IMSAD
Asocijacija firmi proizvođača građevinskog materijala Turske
Evropski Savjet proizvođača građevinskog materijala
Centar za energetsku efikasnost Albanije
Centar za energetsku efikasnost Makedonije
Privredna komora Beograd
Asocijacija poslodavaca Crne Gore
Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo
Ekonomski institut Sarajevo
Općina Novi Grad
Udruženje arhitekata RS
REIC
Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE