NavMenu

Šipovo: U turizam uloženo deset miliona KM

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 21.12.2011. 09:44
Komentari
Podeli

Turizam je naša najveća razvojna šansa, a samo u posljednjih nekoliko godina u izgradnju novih turističkih centara i smještajnih kapaciteta uloženo je više od deset miliona maraka.

Ovo je izjavio načelnik opštine Šipovo Dušan Malinović.

U gradu na rijeci Plivi i Janju uz izgradnju novih turističkih sadržaja i obogaćivanje turističke ponude urađen je i akcioni ekološki plan, čiju je izradu finansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, a postavljena je i nova turistička signalizacija.

Načelnik opštine Šipovo Dušan Malinović je rekao da je izrada akcionog ekološkog plana od velike važnosti za očuvanje životne sredine, ali i razvoj turizma.

"Akcioni ekološki plan će pomoći da mi u Šipovu spoznamo važnost očuvanja životne sredine u svrhu razvoja turizma ", rekao je Malinović.

Uz pomoć Evropske komisije i Ministarstva turizma RS u Šipovu i na važnim putnim komunikacijama koje vode prema ovom mjestu postavljene su info-table sa nazivima najatraktivnijih turističkih destinacija.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Šipovo Siniša Pandžić je rekao da je riječ o realizaciji druge faze projekta postavljanja turističke signalizacije, za čiju je realizaciju Ministarstvo za trgovinu i turizam Republike Srpske obezbijedilo 15.000 maraka.

"Realizacija ovog projekta je veoma značajna, jer turistička signalizacija je važan segment jedne turističke destinacije. Ona omogućuje turistima jednostavniji i brži dolazak do željene destinacije", rekao je Pandžić i dodao da projekat postavljanja turističke signalizacije još nije završen zbog nedostatka novca, pa se zbog toga odvija u više faza.

Poznato je da je priroda na području šipovačke opštine bila izdašna i da su na ovom dijelu lokalne zajednice četiri rijeke - Pliva, Janj, Lubovica i Sokočnica. Tu su i čuveni Janjski otoci, jedinstvena prirodna atrakcija u Srpskoj.

S ciljem razvoja turizma, Skupština opštine Šipovo je 2007. godine osnovala Turističku organizaciju, kao preduzeće koje je glavni nosilac aktivnosti na polju turizma. Njen osnovni zadatak je predstavljanje i unapređivanje turističke ponude. Organizacija je do sada uspješno realizovala tri značajna projekta, na prvom mjestu izradu promotivnog materijala sa turističkim brošurama, kartama, lecima i razglednicama. Osim toga, uređeno je korito Plive, Janja i Lubovice.

Turistička organizacija opštine Šipovo nastavlja unapređivanje svih promotivnih aktivnosti, učestvuje u svim kulturnim manifestacijama… da bi bila unaprijeđena ponuda i afirmisan turizam kao važna privredna grana.

Pokrenuto je i nekoliko manifestacija koje su postale tradicionalne - Janjski sabor, Dani Šipova, "Svetosavska izložba", izložba umjetničkih radova i narodnih rukotvorina.

Pliva

- Nedaleko od izvora rijeke Plive sagrađen je moderan flaj fišing i turistički centar "Izvor Plive". Tu se nalazi i jedinstven mušičarski revir u Evropi, gdje dolaze gosti uglavnom iz zapadnoevropskih zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.