NavMenu

Iskustva Turske značajna za unapređenje proizvodnje sjemena i sadnog materijala

Izvor: eKapija Utorak, 20.12.2011. 14:48
Komentari
Podeli

Dopremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković- Lijanović otvorio je danas u Sarajevu Okrugli sto na temu "Proizvodnja sjemena i sadnog materijala", koji je organiziran povodom dolaska privredne delegacije Republike Turske.

Sudionicima Okruglog stola su se također obratili predsjednik Upravnog odbora Asocijacije proizvođača i industrijalaca sjemena (TSUAB) Republike Turske, Ilhami Ozkan Ajgun, predsjednik Vanjskotrgovinske/spoljotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Bruno Bojić, ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske, Halis Bilden, generalni direktor izvoza iz Ministarstva ekonomije Republike Turske, Tarik Sonmez i predstavnik Udruženja proizvođača sjemena Federacije Bosne i Hercegovine, Sulejman Tahirović.

Dopremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković- Lijanović istakao je da suradnja sa institucijama i proizvođačima Republike Turske, koji imaju zavidne rezultate u području sjemenarstva, treba biti od velike koristi za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, jer je proizvodnja kvalitetnog sjemena uvjet razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Očekujemo da će ovaj skup i današnji bilateralni razgovori između proizvođača i distributera sjemena rezultirati konkretnim prijedlozima za suradnju na području sjemenarstva, kao i dogovora o uvozu-izvozu, te buduće zajedničke proizvodnje sjemena. U skladu sa svojim nadležnostima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pružaće maksimalnu potporu kako bi se na obostrano zadovoljstvo realizirala suradnja između poduzetnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske", naglasio je dopremijer i federalni ministar Jerko Ivanković-Lijanović.

"Mi nastojimo povećati obim suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske ne samo u poljoprivredi nego i cjelokupnoj privredi, kako bismo što bolje iskoristili potencijale naše dvije prijateljske države", potvrdio je ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske, Halis Bilden.

Na otvaranju Okruglog stola, kojem su također nazočili predstavnici visokoškolskih obrazovnih ustanova, zavoda za poljoprivredu kao i proizvođači sjemena i sadnog materijala u Federaciji Bosne i Hercegovine, prezentiran je film Asocijacije proizvođača i industrijalaca sjemena (TSUAB) o proizvodnji sjemena u Republici Turskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.