NavMenu

GMS istraživanje bijele tehnike u BiH: Gorenje zadržalo 1. Indesit napredovao na 3. tržišnu poziciju

Izvor: eKapija Utorak, 20.12.2011. 12:18
Komentari
Podeli

GMS d.o.o. je u periodu od 01. do 20. oktobra tekuće godine proveo istraživanje tržišta bijele tehnike i brendova koji nastupaju u BiH.

Slijedom gore navedenog za ovo istraživanje GMS je poslao upit 20 značajnim distributerima/prodavacima tržišta bijele tehnike u Bosni i Hercegovini.

Istraživanja je provedeno metodom face to face na osnovu upitnika koji je sadržavao pitanja koja se odnose na ličnu procjenu prodavača - distributera bijele tehnike. Pitanja su se doticala investiranju u izgradnji brenda, njegovoj ekonomičnosti, garanciji, dizajnu. Te jednom od glavnih kompetentnih vrijednosti, a to je kome BH kupac poklanja svoje povjerenje kada su u pitanju brandovi bijele tehnike koji su etablirani na BH tržištu.

Ponuđeni brendovi na koje su ispitanici mogli dati odgovor su: Gorenje, Beko, LG, Indesit, Bira, Samsung, Bosch, Ariston, Zanussi, Elektrolux, Nešto drugo.

Na osnovu analize odgovora 13 distributera/prodavača i dobijenih rezultata saznali smo da najveću zastupljenost na tržištu bijele tehnike ima Gorenje, drugo mjesto zauzima Beko i treće mjesto Indesit.

Razlog za najveću zastupljenost spomenutih brendova su servisna usluga, historijska prepoznatljivost brenda, garantni rok i kvalitet.

  • Prva tri mjesta tržišne zastupljenosti brendova bijele tehnike zauzimaju GORENJE,BEKO I INDESIT.

Pozicija

Zastupljenost brendova bijele tehnike

1.

Gorenje

2.

Beko

3.

Indesit

Usporedba rezultata iz 2008/2009 godine dobijenih putem metoda cati i rezultata iz 2011 putem metode face to face sa distributerima/prodavačima tržišta bijele tehnike.

Istraživanje 2009 godine provedeno je CATI metodom kada smo građane pitali aparate kojeg proizvođača posjeduju u svom kućanstvu. U 2011. godini upitali smo distributere koje brendove najbolje i najviše prodaju. Usporedba rezultata:

Prema rezultatima istraživanja, Gorenje ima najveću tržišnu zastupljenost u BiH a posljedica sigurnog vodećeg prvog mjesta godinama je dugogodišnja tradicija i navika bh kupca. Drugu poziciju zauzima brend Beko.

Ono što plijeni pažnju jeste italijanski proizvodjač bijele tehnike Indesit koji je u periodu dvije godine progresivno proširio tržišnu zastupljenost u Bosne i Hercegovine te sa 9. prešao na 3.poziciju.Jedan od glavnih razloga za ovako dobru poziciju brenda jeste ekonomičnost proizvoda iz širokog asortimana te napredna tehnologija

Tabelarni pregled zastupljenosti brendova bijele tehnike u Evropi i Bosni i Hercegovini:

Poredak zastupljenosti bijele tehnike za Evropu 2007. i BiH 2008/2009 rezultati istraživanja tržišta bijele tehnike u BiH, dobijeni su Desk research i CATI metodom

  • Najeekonomičniji brendovi bijele tehnike su INDESIT, BEKO I GORENJE

  • Tendeciju rasta tržišnog učešća bilježi INDESIT zatim BEKO I LG

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.