NavMenu

Planinarski dom na Bijambarama od danas u vlasništvu Kantona Sarajevo

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.12.2011. 12:53
Komentari
Podeli

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić potpisao je danas sa načelnikom Općine Ilijaš Nusretom Mašićem Ugovor o kupovini planinarskog doma na Bijambarama, koji se nalazi u okviru Zaštićenog pejzaža, a koji će se u narednom periodu rekonstruisati i pretvoriti u izložbeno-muzejski prostor. Potpisivanju je prisustvao i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić.

"Nabavka pomenute nekretnine izvršit će se po kupoprodajnoj cijeni u iznosu od 130.000,00 KM, utvrđenoj na osnovu stručnog nalaza, procjene i mišljenja od strane sudskog vještaka građevinske struke", istakla je ovom prilikom pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac, te precizirala da su sredstva za ovu namjenu osigurana u Budžetu za ovu godinu na poziciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Kanton Sarajevo je na ovaj način postao vlasnik objekta planinarskog doma površine 91 m2 sa dvorištem od 500 m2, kao i okolnog pašnjaka površine 1329 m2, što sveukupno ima površinu od 1920 m2, na kojima je dosada pravo raspolaganja bilo upisano na Općinu Ilijaš sa dijelom 1/1.

Inače, navedeni ugovor proistekao je iz Odluke o kupovini-pribavljanju planinarskog doma na Bijambarama sa okolnim dvorištem i pašnjakom koju je Skupština KS usvojila na svojoj Devetoj redovnoj sjednici, kojom je ovlastila premijera Fikreta Musića da propisanom procedurom prenese vlasnička prava nad ovim objektom sa Općine Ilijaš na Kanton Sarajevo.

Premijer Fikret Musić je istakao da nas baš ovakvi projekti vode naprijed, te da u narednom periodu očekuje saglasnost Federalnog ministrstva okoliša i turizma da Kantonu Sarajevo da na upravljanje cjelokupno zaštićeno prirodno područje od Bijambara do Treskavice, kako bi se svi trenutno administrativno rascjepkani lokaliteti uvezali i proglasili nacionalnim parkom, a sve s ciljem zaštite čovjekove okoline.

"Želja nam je da u Kantonu Sarajevo napravimo potpuno zdravi i prirodni ugođaj", dodao je premijer Musić.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abida Jusića, Vlada i Skupština KS uvijek jednoglasno podržavaju sve projekte iz oblasti zaštite okoliša, što je odlično, te da po ovom pristupu stojimo rame uz rame sa najorganizovanijim i najrazvijenim zemljama.

"Ovaj projekt i ovo područje želimo promovisati preko medija kako bismo potakli sve naše građane, a posebno školsku djecu da ovo prirodno područje na najbolji način iskoriste", naglasio je ministar Jusić.

Načelnik Općine Ilijaš Nusret Mašić je rekao da će ustanova na čijem je čelu ispoštovati sve obaveze iz danas potpisanog ugovora, te da za šest mjeseci očekuje da će planinari iz Planinarskog društva "Bijambare" dobiti svoj novoizgrađeni dom na već ranije određenom lokalitetu.

Kako je istaknuto, bit će nephodno da se u unutrašnju sanaciju i rekonstrukciju ovog objekta uloži oko 100.000,00 KM u periodu od narednih šest mjeseci kako bi se počeo koristiti kao informativno-edukaciono-servisni punkt.

"Dio sredstava je već osiguran, a idejni projekt koji smo već izradili kandidirali smo kod evropskih IPA fondova nastojeći osigurati potrebna sredstva za njegovu realizaciju", objasnila je pomoćnica za zaštitu okoliša Zijada Krvavac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.