NavMenu

Google predstavio svoje nove usluge

Izvor: Petak, 12.05.2006. 15:10
Komentari
Podeli

Google je predstavio četiri nove usluge koje će omogućiti njihovim korisnicima jednostavniji i kvalitetniji pristup traženim informacijama. Tvrtka Google je na konferenciji za novinare progovorila o problemima koji je muče kao veliku internacionalnu kompaniju. Neki od problema su zahtjevi američkih vlasti za njihovim algoritmima pretraživanja i suradnja s kineskim vlastima. Svjesni da ne mogu izbjeći takve situacije zbog svoje veličine i važnosti, odlučili su biti potpuno otvoreni prema javnosti i tisku u vezi s takvim događajima.

No daleko važniji dio konferencije je bio predstavljanje novih proizvoda, naravno besplatnih. Prvi predstavljeni proizvod je Google Coop. Radi se o proizvodu koji naglašava suradnju Googlea sa svojim korisnicima. Coop predviđa da korisnici obilježavaju stranice koje smatraju važnima za određenu tematiku ili osobu i tako im promijene važnost pri pretraživanju. Primjerice doktor može obilježiti skupine stranica koje smatra važnim za svoje pacijente, a oni će se predbilježiti na njegove bilješke.

Glavna inovacija u Google Desktop 4 aplikaciji su Google Gadgeti, vrlo slični widgetima kakve nude Yahoo (kupnjom Konfabulatora) i Apple (unutar svog operativnog sistema). Korisnici mogu sami razvijati Gadgete za Google Desktop. Google je uslugom Google Trends dopustio korisnicima da dobiju uvid u popularnost određenih zahtjeva za pretraživanjem. Rezultati se mogu filtrirati s obzirom na grad, regiju ili jezik.

Zadnja predstavljena usluga još nije operativna, ali će biti uskoro. Nazvana je Google Notebook, a omogućava korisnicima da sačuvaju web adrese ili sadržaj stranica koje su posjećivali. Sačuvani sadržaj mogu dijeliti s kime hoće. Google Notebook možemo shvatiti kao nadogradnju bookmarks ili favorites funkcija u internetskom pregledniku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.