Izvor: eKapija | Petak, 16.12.2011.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena obnova zgrade: Mašinski fakultet u Sarajevu štedi energiju i novac

Radnici sarajevskih kompanija Sela i HDI završili su obnovu zgrade Mašinskog fakulteta u Sarajevu, koju su finansirali USAID, UNDP te sami fakultet, u sklopu implementacije pilot projekta energetske efikasnosti.

Kako saznajemo od direktora kompanije HDI Harisa Djane, cilj projekta jeste podizanje svijesti o efikasnoj potrošnji energije te uspostava energetsko-ekološki održivog graditeljstva. Na primjeru sarajevskog Mašinskog fakulteta, inicijatori projekta pokazat će kako energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima.

"Održiva gradnja jedan je od najvažnijh segmenata održivog razvoja i ona između ostalog podrazumijeva upotrebu građevinskih materijala koji nisu štetni za okoliš, smanjenje toplotnih gubitaka poboljšanjem toplinske zaštite vanjskog omotača, zamjena stakla sa toplinskim izo staklom te maksimalan ulazak dnevnog osvjetljenja, što direktno utiče na smanjenu potrebu za električnom energijom i stvaranja ugodnije i zdravije sredine, posebno u obrazovnim institucijama", objašnjava Djana.

On također ističe da dodatno ulaganje u toplinsku izolaciju i zamjenu prozora dovodi do povoljnijih ekonomskih rezultata u usporedbi sa dugoročnim uštedama, koje se postižu.

"Što se tiče uštede energije procjena je da će se za 60 posto smanjiti troškovi grijanja u toku godine. Nadamo se da će što prije zaživiti i zakonska regulativa i da će se poboljšati svijest kod običnih ljudi o uštedi energije", ističe on.

U USAID-u navode da je obnova Mašinskog fakulteta obuhvatala termalnu izolaciju zgrade, zamjenu prozora i instalaciju novog plinskog kotla. Za termalnu izolaciju zgrade upotrebljena je izolacija od 10 cm. Stari i trošni prozori zamijenjeni su sa novim prozorima, pružajući tako bolju zvučnu i toplotnu izolaciju. Novi kondenzacioni plinski kotao sa modernim automatskim sistemom kontrole instaliran je kako bi omogućio efikasniju potrošnju energije.

Haris Djana ističe da su radovi trajali 60 dana te da su u roku završeni. On smatra da je projekat Ekonomija Energetske Efikasnosti - 3E dobra referenca koja će im otvarati put ka novim poslovima.

Implementatori projekat istakli su da je prva mjera energetske efikasnosti zgrade fakulteta bila instalacija mjerila za potrošnju vode, gasa, električne energije i toplotne energije.

Nakon završenog renoviranja zgrade i instalacije mjera za energetsku efikasnost, podaci o potrošnji energije će biti upoređeni sa podacima mjerenja od prošle godine. Razlika u potrošenoj energiji predstavljat će uštedu postignutu implementacijom energetski efikasnih mjera, odnosno stvarnu novčanu uštedu. Time će pilot projekat jasno prikazati kako i koliko mjere energetske efikasnosti štede novac korisnicima zgrade.

Zajednička investicija USAID 3E projekta, Mašinskog fakultetata i UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene, iznosi više od 500.000 KM.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.