NavMenu

Turističke kompanije u BiH odgovaraju izazovima: Napredak očit u on-line oglašavanju

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2011. 11:59
Komentari
Podeli

Iako egzaktnih pokazatelja o ulaganjima turističkih kompanija u on-line oglašavanje u našoj zemlji nema, Almir Peštek docent na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kaže kako je, napredak u tom segmentu očit. Navodi da je Internet oglašavanje u turizmu dio svakodnevnice, naročito ukoliko pratimo trendove prihvatanja i primjene tehnologija u našim turističkim kompanijama (hotelima i hostelima, turističkim agencijama, transportnim kompanijama, rent-a-car agencijama) kroz posljednjih deset godina. Očita je također evolucija i revolucija u primjeni on-line baziranih alata ne samo u oglašavanju nego i u samom načinu vođenja posla.

Poznavanje trendova i želja

Osim ulaganja u oglašavanje kroz popularne web portale ili društvene mreže, evidentno je i da sve veći broj kompanija ima sopstvenu (redovno ažuriranu) web stranicu, sa mogućnošću on-line prodaje i integracijom sa Web 2.0 alatima, ali je i sve veći broj kompanija prisutan u raznim direktorijumima i booking alatima. Npr. na booking.com se danas može naći 58 objekata sa smještajnim kapacitetima samo iz Sarajeva, može se kupiti autobusku kartu on-line ili rezervisati automobil u rent-a-car agenciji u BiH, što je prije nekoliko godina bilo skoro pa nezamislivo.

"Drago mi je da su mnoge kompanije shvatile da rješenja postoje i da se relativno lako mogu integrisati u postojeće sisteme ili razviti nove sisteme. Bitno je samo da kompanija zna šta želi, razumije svoje okruženje i kupce, prepoznaje trendove i njima se prilagođava i da ima jasno definisanu strategiju. Korištenje Interneta i drugih tehnologija spada ipak samo u domen taktičkih odluka", pojašnjava Peštek, naglašavajući kako društveni mediji i društvene mreže, a posebno Facebook kao vodeći društveni medij, imaju značajan uticaj na savremeni marketing i korištenje ovih kanala promocije u marketingu rapidno raste posljednjih godina.

Također, ono što je primjetno jeste da budžeti za oglašavanje putem društvenih mreža, za razliku od budžeta za tradicionalno oglašavanje, rastu i za vrijeme krize što pokazuje da raste i povjerenje u poslovnu vrijednost društvenih mreža.

Prilagođavanje savremenim turistima

"Osim društvenih mreža, sve je veći značaj i oglašavanja putem pretraživača (search engine marketing), gdje je posebno popularan Google AdWords i taj način kontekstualnog oglašavanja se ne smije zanemariti u kreiranju promotivnih kampanja. Za očekivati da će se trendovi rasta ulaganja u ovaj vid oglašavanja nastaviti i u budućnosti i raduje me da sve veći broj kompanija iz BiH prepoznaje ovaj vid oglašavanja", naglašava Peštek, smatrajući kako naše kompanije ne moraju razmišljati isključivo o razvoju sopstvenih rješenja za on-line prodaju, dovoljno je da barem budu prisutni u popularnim booking alatima i raduje me da je sve više naših kompanija ovo prepoznalo i da intenzivno koriste te (povoljne) mogućnosti.

Ono što je jako bitno kod internet oglašavanja, kaže Peštek jeste i činjenica da danas savremeni turisti posjeduju znanja i vještine za korištenje on-line alata i stoga im se turističke kompanije moraju prilagođavati.

"Turisti danas u pravom smislu imaju moć što pred turističke kompanije postavlja nove izazove koji prevazilaze okvir samog oglašavanja nego su u domenu strateškog pristupa u vođenju posla i stalnog unapređenja kvaliteta i razvoja ponude. Informacije se zahvaljujući tehnologiji danas veoma lako razmjenjuju čak i na globalnom nivou (a posebno loše) i to je ono što turistički radnici i marketari moraju stalno imati u vidu. Oglašavanje kako tradicionalno, tako i on-line, dakle samo po sebi nije dovoljno. To je potreban, ali nije dovoljan uslov za uspjeh", ističe Peštek.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.