NavMenu

8 načina da plata traje mjesec dana

Izvor: Blic Subota, 10.12.2011. 11:15
Komentari
Podeli

Novac vam izmiče iz ruku kao sitan pijesak, imate osjećaj da nikada nemate dovoljno para, a plata traje desetak dana. Otkrivamo vam "rupe" kroz koje se novac najčešće izvlači.

KAŠNJENJE S PLAĆANJEM RAČUNA
Stvorite korisnu naviku plaćanja računa na vrijeme i uštedjećete i više nego što mislite.

NEZDRAVE NAVIKE

Pušenje košta puno više od novca koji izdvajate za kutiju cigareta. Ta nezdrava navika drastično povećava troškove života i zdravstvenog osiguranja. Kako navodi časopis The MIT Press, trošak pušenja 24 godišnje žene tokom života se penje na 86.000 dolara, a 24 godišnjeg muškarca na 183.000 dolara.

KUPOVINA MARKIRANIH PROIZVODA
Od namirnica i odjeće pa sve do lijekova, mnogi kupuju određene proizvode isključivo zbog imena. Međutim, proizvodi koji nisu markirani ne moraju biti ništa lošijeg kvaliteta.

KUPOVINA NAPITAKA
Ako imate naviku da kupujete flašice vode, soka, kafu u limenakama ili za ponijeti - bacate nevjerovatne količine novca. Napitke za posao ili za šetnju ponesite od kuće, a sokove zamijenite vodom.

PENALI ZBOG PROMAŠENIH ROKOVA
Vratite knjige ili filmove na vrijeme. Isto tako, kada kupite nešto za što na kraju zaključite da baš i nije ono što ste željeli, nemojte baciti u ormar - zamijenite ili vratite novac prije nego izgubite račun.


NEFLEKSIBILNA PUTOVANJA

Ako ste spremni da budete fleksibilni uštedjećete mnogo novca na putovanja. Prije planiranja putovanja u obzir uzmite termine prije ili poslije sezone i potražite jeftinije letove. Last-minute rezervacije mogu vam uštedjeti mnogo novca.

ČESTI ODLASCI U RESTORANE
Ako želite da štedite naučite da kuhate, zaobilazite restorane i prijatelje pozovite kući na večeru. Osim intimnije atmosfere, organizovanje večere kod kuće je dosta jeftinije. Umjesto svakodnevnog trošenja novca na sendviče, na posao nosite gotov ručak ili salate.

UREĐAJ UVIJEK UKLJUČEN U STRUJU
Iako ste ugasili televizor, radio, klimu i kompjuter, vaši uređaji troše struju sve dok im je utičnica u struji. Od ukupne energije koju kućni aparati potroše 10 do 35 odsto je tokom razdoblja dok su ugašeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.