NavMenu

UniCredit smanjuje broj filijala, ali ne u BiH

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.12.2011. 09:22
Komentari
Podeli

Italijanska bankarska grupacija UniCredit objavila je da u cilju rezanja troškova planira značajno da smanji broj filijala u Evropi, ali se to ne odnosi na tržište BiH.

Šef Odjeljenja za nekretnine UniCredit grupacije Paolo Gencarelli, kako prenose agencije, rekao je da namjeravaju redukovati površinu koju zauzima mreža filijala banke. UniCredit, prema njegovim riječima, planira da smanji broj svojih filijala sa sadašnjih 160 na 75 i to prije svega tako što će prestati da radi u iznajmljenim prostorima, ali hoće da proda i dio sopstvenih zgrada.

U naredne četiri godine banka će tako ostati bez 292.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, čime će uštedjeti 50 miliona eura godišnje.

Pored toga, banka će ukinuti 6.150 radnih mjesta do 2015. i prodati imovinu u zemljama koje za nju nisu strateške. Banka, na primjer, razmatra prodaju centrale u Hamburgu i nekoliko zgrada u Rimu. U Milanu, gdje joj je glavno sjedište, banka raskida ugovore o najmu i sprema se na selidbu u novu centralu 2013. Kako se navodi, banka će u Austriji preseliti 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

"Uštedjećemo na troškovima ne samo otpuštanjem zaposlenih, nego i na energiji poslije preseljenja u efikasnije i kvalitetnije zgrade", kazao je Gencarellii.

U UniCredit banci Banjaluka kazali su za "Nezavisne" da se objavljeni planovi reorganizacije grupacije prvenstveno odnose na zapadnoevropsko tržište u svjetlu gašenja neprofitabilnih poslova investicionog bankarstva i smanjenja broja skupih nekretnina.

Sa druge strane, u regiji srednje i istočne Evrope, u koju spada i BiH, kako ističu, do 2015. se planira rast prihoda, kao i broja zaposlenih za dva odsto, prije svega u Rusiji, Češkoj i Poljskoj.

"Planovi UniCredit grupe nemaju nekog posebnog uticaja na BiH. Banka sada na tržištu RS ima 44 filijale i poslovnim planom je predviđeno da taj broj zadrži i u idućoj godini. Moguće je da ćemo raditi na repozicioniranju na tržištu, ali će ukupni broj poslovnih jedinica ostati isti", naglasio je Ivan Vlaho, direktor UniCredit banke Banjaluka.

Generalni direktor UniCredit grupacije Federico Ghizzoni nastoji da skreše troškove i smanjenjem broja zaposlenih na rukovodećim mjestima kako bi ojačao finansijske rezerve banke i povećao njenu profitabilnost.

UniCredit, takođe, planira da u januaru iduće godine na prodaju ponudi nove akcije u vrijednosti 7,5 milijardi eura, kako bi kao prva velika bankarska grupacija u Evropi ispunila uslove novih strožih globalnih bankarskih pravila "Bazel III" o povećanju stope adekvatnosti kapitala na devet odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.