NavMenu

Sigurniji od papirne forme: U Republici Srpskoj promovisan elektronski potpis

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2011. 07:35
Komentari
Podeli

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić prisustvovao je jučer promociji elektronskog potpisa u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske.

Riječ je o projektu "Elektronski potpis za potrebe organa republičke uprave", koji je radila Agencija za informaciono društvo Republike Srpske (AIDRS), pod okriljem Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Pored ministra Komića, na promociji su se obratili premijer Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Ministar Komić je naveo da je projekat uvođenja elektronskog potpisa u republičke organe uprave obaveza koja je stvorena Zakonom o elektronskom potpisu Republike Srpske. Tamo stoji da će poslove elektronske sertifikacije za republičke organe uprave obavljati AIDRS.

"Od donošenja zakona pa do danas, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske nadgledalo je cjelokupan proces realizacije ovog projekta. Za dvije godine nabavljena je softverska i hardverska infrastruktura, ojačani su i obučeni ljudski kapaciteti Agencije i danas smo ponosni na činjenicu da je uspostavljeno Sertifikaciono tijelo Agencije, odnosno organ koji će za potrebe razvoja elektronske vlade i uprave, ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama izdavati kvalifikovane digitalne seritifikate", rekao je Komić.

Ministar Komić je dodao i to da se uvođenjem elektronskog potpisa omogućava nesmetan i bezbjedan protok elektronskih dokumenata i dalji razvoj elektronskih usluga koje će upravni organi koristiti u međusobnoj komunikaciji, sa poslovnim okruženjem i sa građanima.

"Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske će i dalje raditi na aktivnoj promociji elektronskog potpisa, što će u skoroj budućnosti, nadamo se, dovesti do potpune eliminacije papirne forme u upravnim i drugim poslovima", naveo je Komić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić istakao je da je uvođenjem elektronskog potpisa u republičke organe uprave Vlada Republike Srpske završila izuzetno važan proces koji nije od značaja samo za Vladu Republike Srpske.

"Ovaj tehnološki novitet iz korijena reformiše način na koji funkcioniše poslovni i pravni promet, što znači da će u sljedećim iteracijama ovog projekta benefiti korišćenja elektronskog potpisa biti vidljivi i našim građanima, odnosno svim fizičkim i pravnim licima koja žele da svoje poslovanje i svakodnevne aktivnosti obavljaju modernim sredstvima elektronske komunikacije, a prije svega putem interneta", rekao je premijer Aleksandar Džombić.

Direktor AIDRS Srđan Rajčević je rekao da je elektronski potpis daleko sigurniji i bezbjedniji od svojeručnog potpisa i papirne forme. Naglasio je i to da je AIDRS potpuno kadrovski i tehnički opremljena da posredstvom sertifikacionog tijela krene sa uvođenjem elektronskog potpisa u republičke organe uprave.

Uvođenje elektronskog potpisa jedan je od zahtjeva EU u čijim je članicama elektronski potpis u značajnoj primjeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.