NavMenu

Opštine i gradovi u RS: Digli kredite veće od budžeta

Izvor: Blic Četvrtak, 08.12.2011. 13:51
Komentari
Podeli

Opštine i gradovi u Republici Srpskoj kreditno su zaduženi sa više od 290 miliona maraka. Riječ je o njihovom dugu na kraju 2010. godine koje je objelodanilo Ministarstvo finansija a koje će uskoro imati i potpune informacije o zaduženjima u ovoj godini. Najveće zaduženje na kraju prošle godine imala je Banjaluka, a prate je Bijeljina, Prijedor i Doboj.

Trenutno najzaduženije opštine su Kneževo, Šamac, Srbac, Gradiška, Laktaši, Novo Goražde, Istočni Stari Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica. Opštine se najčešće zadužuju da bi finansirale važne infrastrukturne projekte. Prednjači ulaganje u izgradnju vodovodne mreže i puteva, a nije rijetkost da se kredit diže kako bi se izmirila dugovanja i isplatile plate, kažu „EuroBlicu“ u Ministarstvu finansija.

Načelnik Gradiške Nikola Kragulj potvrdio je da je ova opština kreditno zadužena sa 25,8 miliona KM, dok je budžet za godinu na izmaku nešto više od 21,2 miliona maraka.

"Pozajmice smo uglavnom iskoristili za infrastrukturne projekte, izgradnju Doma kulture i sportske dvorane", tvrdi Kragulj i dodaje da opština uredno vraća kredit.
Opština Istočni Stari Grad zadužena je pola miliona. Novac su iskoristili za osnivanje komunalnog preduzeća i kupovinu opreme za njegovo funkcionisanje"Vodili smo se logikom da je najbolje da opština bude zadužena kako bi osnovali ovo preduzeće. Ranije smo imali kredit koji smo uspjeli zatvoriti, a nadamo se da ćemo i ovaj riješiti bez problema", rekao je načelnik Bojo Gašanović. Istovremeno, opštinski budžet za 2011. je 1,3 miliona maraka. Načelnik Kozarske Dubice Nino Jauz, koja je kreditno zadužena sa sedam miliona maraka, smatra da u priči o kreditnom zaduženju „ima dosta politikanstva“. On se poziva na Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS. Po zakonu se sve opštine mogu zadužiti samo ako u periodu stvaranja duga ukupan iznos koji dospjeva za otplatu u bilo kojoj narednoj godini ne prelazi 18 odsto njenih redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini. "Dakle, ako nekom ne odgovara ovakav način zaduživanja opština, potrebno je da mijenja zakon. Važnije je pitanje kako se troše te pozajmice", smatra Jauz.

Navodi da je najveći dio novca, više od 50 odsto, u njegovoj opštini uloženo u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže. Novac je, tvrdi, još utrošen za izgradnju javne rasvjete. Budžet Kozarske Dubice je nešto više od 14 miliona maraka. U opštini Kostajnica, koja je zadužena 242.618 KM, tvrde su novac ulagali u kapitalne projekte.

"Dio kredita iskoristili smo za modernizaciju putne mreže, a jedan dio da zatvorimo skupe kredite", kaže Marko Čolić, načelnik ove opštine, čiji je budžet oko dva miliona maraka.

U opštini Srbac kreditno su se zadužili za više od 7,9 miliona KM, dok je budžet devet miliona KM. Čelni ljudi opštine naglašavaju da je, mjereno u procentima, trenutno zaduženje 12 odsto što je daleko ispod zakonskog ograničenja.

"Važno je da za sada uspjevamo da uredno servisiramo dug. Novac smo u najvećoj meri iskoristili za infrastrukturne projekte i igradnju vodovodne mreže", izjavio je načelnik Srpca Živko Mikulić.


U opštini Šamac, koja je druga na listi najzaduženijih, naglašavaju da su kredit morali da uzmu "da bi se riješili dugova".

"Da nismo izmirili te obaveze, ne bismo mogli nastaviti da funkcionišemo. Sada je važno da smo obezbijedili finansijsku stabilnost", kaže Savo Minić, načelnik opštine koja ima kredit od oko pet miliona KM. Njihov budžet za 2011. godinu veći je za dva miliona maraka od kreditnog zaduženja.


Minić smatra da ova opština nije samo druga na listi kada je reč o zaduženju, već i to da je 2009. i 2010. godine bila prva po mjerama štednje.

U Ministarstvu finansija kažu da, dok ne sumiraju sve podatke, ne mogu da upoređuju stanje zaduženosti opština i gradova sa prošlogodišnjim.

"Prilikom tumačenja obaveza po osnovu kredita treba imati u vidu da je, osim apsolutnog iznosa kredita, važna i kamatna stopa, period otplate kredita, grejs period, kao i redovni prihodi budžeta svake od opština ili gradova. Postoje opštine koje, na osnovu podataka koje smo od njih dobili, nemaju obaveza po osnovu kredita. Pošto je uglavnom riječ o veoma malim opštinama, po pitanju visine redovnih prihoda budžeta opštine, nezahvalno je tražiti ocjenu visine zaduživanja", ističu u Ministarstvu.

Kada je riječ o vraćanju kredita, ocjena Ministarstva je da su opštine uglavnom ažurne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.