NavMenu

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pomaže obnovu 25 starih mlinica

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.12.2011. 11:31
Komentari
Podeli

Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržalo je 25 projekat koji se odnose na sanaciju i obnovu starih mlinica (vodenica) u izvornoj, tradicijskoj i ambijentalnoj arhitekturi koje doprinose razvoju i promociji turizma, te unapređuju tržišnu ili drugu konkurentnost BiH turizma.

Među projektima je i vodenica porodice Barbić koja prkosi vremenu već 300 godina. Nalazi se u Fojnici (Šćitovo Polje), a zahvaljujući entuzijazmu penzionerke Mirjane Barbić i njene kćerke Brankice vodenica se uspjela zadržati i zanat prenositi sa koljena na koljeno.

Brankica kaže kako je pomoć Ministarstva od velikog značaja s obzirom da ona i majka nakon obnove mlinice žele se usmjeriti na dalje proširenje turističke ponude, odnosno izgradnju jednog turističkog restorana za koji nedostaje oko 50.000 KM. U restoranu bi se služila organska hrana, napravljena po domaćoj recepturi.

"Naša mlinica uvrštena je i kao kulturna baština, a u Arhiva BiH došli smo do podataka da je Marko Barbić (pra pra djed) daleke 1909. godine tražio od Zemaljske Vlade u Sarajevu odobrenje za obnovu mlina vodenice. Svi podaci koje smo saznali jasno daju do znanja da je ovo najstariji mlin na bh. prostorima“, kaže Brankica u razgovoru za ekapiju, naglašavajući kako bi vodenica trebala zadržati autentični izgled.

Ministarstvo je podržalo i restauraciju mlinice "Oćevije" koja se nalazi u vlasništvu Mije Jozeljića, inače vrsnog kovača iz Oćevija kod Vareša.

Jozeljić ne krije sreću, jer će sredstva utošiti u obnovu mlinica, a biće dobra potpora i za očuvanje starog kovačkog zanata koji je Jozeljić marljivo prenosi na svog sina Dražena.

"Novaca je sve manje, tako da će nam ova sredstva biti od velike pomoći", ističu Jozeljići, naglašavajući kako se nadaju da država učiniti nešto i da se pored mlinara i kovačije zaštite, pa makar to bilo i za turiste.

U Ministarstvu kažu kako je ovo prvi put da pomažu obnovu mlinica (vodenica), te će sa projektima nastaviti i narednih godina.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.