Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.12.2011.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Utvrđen prijedlog prostornog plana za Koridor Vc

(Foto: b)

Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na Koridoru Vc" za period 2008.‐2028. godina, čiji je Prijedlog jučer utvrdila Vlada FBiH, nakon provedene javne rasprave, predstavlja obavezujući dokument kojim se određuje svrsishodno organiziranje, korištenje i namjena zemljišta, te mjere i smjernice za zaštitu prostora u granicama obuhvata Plana.

Prostorni plan se donosi za period od dvadeset godina i osnovni je obavezujući dokument za regulisanje odnosa u prostoru u obuhvatu Plana, na teritoriji: Posavskog kantona (općina Odžak), Zeničko‐dobojskog kantona (općine: Doboj-Jug, Usora, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zenica, Kakanj, Visoko), Sarajevskog (općine: Ilijaš, Vogošća, Novi Grad, Ilidža, Hadžići), Srednjebosanskog (općina: Kiseljak), Hercegovačko‐neretvanskog (općine: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Ljubuški).


U periodu od 90 dana nakon njegovog usvajanja, svaka općina preko čije teritorije prelazi osovina autoceste je dužna da, putem svojih nadležnih službi, dostavi georeferencirane digitalne podloge kako bi se mogla ucrtati granica i dati njen opis prilagođavajući je postojećoj parcelaciji zemljišta.
Odlukom o donošenju ovog Plana, koja je također u prijedlogu upućena u Parlament FBiH, utvrđuju se uvjeti korištenja, uređenja, izgradnje i zaštite prostora u obuhvatu Plana i na taj način definira način provođenja i obezbjeđuje njegova realizacija.

Kako se navodi u Odluci, u provođenju Prostornog plana obavezno se primjenjuju važeći propisi BiH i FBiH iz oblasti prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, prirode, voda, šuma i šumskog zemljišta, zaštite tla i poljoprivrednog zemljišta, zaštite vazduha, zaštite od buke, cesta, željeznica, aerodroma, elektroenergetike i svih ostalih propisa koji na bilo koji način uređuju odnose u oblasti uređenja prostora, navodi se u informaciji sa sjednice Vlade FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE