NavMenu

Odlazak Turkoila i OMV-a: Slijedi nova raspodjela pozicija na bh. naftnom tržištu

Izvor: eKapija Srijeda, 07.12.2011. 15:55
Komentari
Podeli

Najava kompanija Turkoil i OMV o mogućem povlačenju iz BiH došla je kao ulje na vatru, nakon nedavnog smanjenja kreditnog rejtinga našoj zemlji. Međutim, ekonomski analitičari ovo vide sasvim drugačije, pa čak i kao šansu za druge naftne kompanije koje su prisutne u BIH.

Turkoil zakasnio u BiH

Igor Gavran, makroekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH za ekapija.ba kaže kako je Turkoil svojom najavom o povlačenju možda iznevjerio neka očekivanja, ali da nekih bitnih gubitaka za BiH neće biti jer je tek nedavno i ušao na naše tržište.

"Mislim da su ozbiljne kompanije, poput Turkoila zakasnile da se pojave na ovaj način na bh. tržištu. Ako su mislili da nešto ostvare, trebali su biti spremni na ogromna ulaganja, kao i na preuzimanje lanca benzinski pumpi. Zašto ne i izgradnju nove rafinerije", kaže Gavran.

Što se tiče OMV-a Gavran ističe, kako je situacija drugačija s obzirom da je ovo kompanija koja ima značajnije tržišno učešće u našoj zemlji, koja je izgradila značajan ugled na tržištu i koja je nedavno bila u igri za preuzimanje pumpi od Energopetrola.

"Mislim da se ovdje ne radi o neprofitabilnosti. OMV ima već duži niz godina izgrađeno tržište i siguran sam da su profiti koji su ostvarivali u BiH bili visoki, tako da je vjerovatno i razlog njihovog povlačenja, kako su i sami naveli, strateško restrukturiranje. Odlučili su se posvetiti nekim drugim vrstama biznisa, a ne samoj trgovini i distribuciji, jer komparativne prednosti za naše tržište imaju veće kompanije, sigurniji dobavljači kao što je domaća rafinerija u Brodu i INA, koje već imaju svoje gorivo u neposrednom okruženju", kaže Gavran, smatrajući kako su oni na ovaj način vjerovatno procijenili da se BiH dugoročno ne uklapa u strategiju, kao i Hrvatska.

Očekivani odlazak OMV-a

Gavran neutemeljenim smatra navode da se OMV povlači zbog političke nestabilnosti u BiH, jer to isto ne bi radio u Hrvatskoj koja postaje članica EU. Smatra da će se ovo odraziti na privredu BiH, međutim posljedice će ovisiti i o tome ko će preuzeti mrežu OMV-a.

"Sa makroekonomskog stanovišta, po BiH će biti fantastično ukoliko Optima Grupa preuzme OMV, naročito ako se to isto desi i u Hrvatskoj. Odnosno, ukoliko se desi da pumpe preuzmu kompanije koje će ubirati domaći proizvod, gorivo iz domaće rafinerije, efekti za BiH bili bi jako pozitivni. Biće osiguran izvoz na hrvatsko tržište putem veze u Hrvatskoj, povećana proizvodnja energije, smanjen deficit i uvoz naftnih derivata. Međutim, ukoliko bi se desilo da ove pumpe preuzme strana kompanija neće biti skoro nikakvih efekata", pojašnjava Gavran.

Naftni stručnjaci, kako prenose mediji u Hrvatskoj uglavnom nisu iznenađeni objavom austrijskog OMV-a o razmatranju prodaje svojih podružnica u Hrvatskoj i BiH. Kao potencijalne kupce vide ruski Lukoil, slovenački Petrol, pa čak i MOL preko Tifona i dvije ruske kompanije prisutne u Srbiji i BiH Gazprom Neft i Zarubezhneft.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.