Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 07.12.2011.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uvoz iz Kine 706 miliona: Prodavnice preplavljene falsifikovanom robom

U BiH je ove godine uvezeno 120.636 tona robe porijeklom iz Kine, u vrijednosti 706 miliona maraka, rekao je "Glasu Srpske" načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.

"Za 11 mjeseci ove godine u BiH je direktno iz Kine uvezeno 67.376 tona robe u vrijednosti 230 miliona KM, ali je roba porijeklom iz Kine uvožena i iz drugih zemalja", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je u BiH najviše uvezeno kineske robe namijenjene širokoj potrošnji, odnosno razne tkanine, tekstil, odjeća i obuća.

"U BiH je u jedanaest mjeseci ove godine uvezeno i mnogo tehničkih uređaja porijeklom iz Kine", kazao je Kovačević.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković rekao je da se u svakoj prodavnici, ali i vodećim trgovačkim centrima u BiH, mogu naći tone kineske robe.

"Roba porijeklom iz Kine ugrožava domaće tržište, jer Srpska ima i više nego odlične uslove za proizvodnju te iste robe koju uvozi. Kineska odjeća koja se uvozi u BiH je veoma nekvalitetna, ali je i jeftina. Zbog niskog standarda stanovnika Srpske, kineska roba je uprkos svojim nedostacima veoma tražena", rekao je Bošković i naglasio da kineska roba veoma često sadrži i supstance koje mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi.

Prema riječima Boškovića, prodavnice kvalitetne robe u BiH ugrožava i sve veći uvoz falsifikovane robe, koja predstavlja kopiju poznatih svjetskih brendova.

"Nekada se jedino na osnovu cijene može otkriti da li je neka roba falsifikovana", rekao je Bošković.

U UIO BiH naglasili su da, ukoliko otkriju pokušaj uvoza robe koja je falsifikat, zaustavljaju takvu pošiljku, te pozivaju ovlaštenog zastupnika za uvoz te konkretne robne marke u BiH, koji potvrđuje da li je riječ o falsifikatu.

Inspekcija

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS ranije su "Glasu Srpske" rekli da je Tržišna inspekcija prilikom kontrole u prodavnicama kineske robe utvrdila da se najčešće nepravilnosti u poslovanju odnose na neposjedovanje deklaracije.

"Često se dešava da proizvodi imaju i nepotpunu deklaraciju, te da nemaju uputstvo za rukovanje i održavanje", kazali su u Inspektoratu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.