NavMenu

Ublažiti posljedice ulaska Hrvatske u EU na bh. mljekare: Okrenuti se domaćem tržištu

Izvor: Oslobođenje Utorak, 06.12.2011. 08:18
Komentari
Podeli

Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH predstavlja jednu od rijetkih prehrambenih djelatnosti koja ostvaruje spoljnotrgovinski suficit, te će se stoga bh. proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, ukoliko se nešto ne promijeni u narednih godinu dana, nakon ulaska Hrvatske u EU suočiti s ogromnim gubicima, jer će ostati bez najvećeg izvoznog tržišta za svoje proizvode.

Kako je za Oslobođenje kazao Igor Gavran, makroekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku u 2010. godini iznosila je 36.360.870,38 KM, što je i najveći dio našeg ukupnog izvoza ovih proizvoda.

Za prvih devet mjeseci ove godine naturalni izvoz mliječnih proizvoda imao je tendenciju rasta na nivou od osam posto, što znači da je ovo grana privrede koja svake godine bilježi rast i čiju blokadu izvoza država ne bi trebala dozvoliti. Naime, neblagovremeno obezbjeđivanje uslova za izvoz mliječnih proizvoda u EU imat će posljedice ne samo na mljekare, nego prvenstveno na proizvođače mlijeka jer bi se u tom slučaju morao značajno reducirati otkup mlijeka.

Također, proizvođači i prerađivači suočavaju se sa brojnim problemima od nedostatka laboratorija do neusklađenosti zakonske regulative.

"Naš ključni problem nije nepostojanje odgovarajućih tijela za ocjenu usklađenosti, pa tako ni laboratorija, jer mi imamo vrhunskih laboratorija i drugih tijela, akreditiranih od Instituta za edukaciju BiH (BATA) i usklađenih sa standardima Evropske unije. Suština problema je u neusklađenosti države, odnosno cjelokupnog sistema infrastrukture kvaliteta i zakonske regulative. Dodatni problem u izvozu, ne samo ovih proizvoda, jesu netarifne barijere, prije svega Hrvatske i Srbije, koje otežavaju ili onemogućavaju naš izvoz i čine naše proizvode nekonkurentnim na ovim tržištima", naglasio je Gavran, neke od problema sa kojima se suočavaju bh. proizvođači.

On je dodao da i ako riješimo sve probleme, ipak, će nakon 1. januara 2013. godine prepreku predstavljati limitiranje mogućnosti izvoza na samo dva granična prelaza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.