NavMenu

Uspostavljanje intermodalnog prometa u BiH

Izvor: eKapija Petak, 02.12.2011. 09:41
Komentari
Podeli

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović je na sedmom ministarskom sastanku zemalja jugoistočne Evrope u Belgiji predstavio aktivnosti koje se provode u BiH s ciljem uspostavljanja intermodalnog prometa, projekta od velikog značaja za BiH i regiju.

Vidović je na sastanku u Antwerpenu istakao da je osnovica razvoja ove vrste transporta u BiH projekat modernizacije plovnog puta rijeke Save, na čijem provođenju se radi u saradnji sa Hrvatskom i Srbijom, uz veliku pomoć Evropske komisije, saopćeno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

"S obzirom da sistem intermodalnog transporta BiH ima za cilj povezivanje sa drugima, smatramo neophodnim da se kroz aktivnosti Saobraćajne opservatorije za jugoistočnu Evropu (SEETO) uradi studija ili program intermodalnog transporta zemalja jugoistočne Evrope, kako bi smo imali regionalnu mrežu intermodalnog prometa koja bi bila priključena mreži EZ", zaključio je Vidović.

Ministri su 30. novembra u Belgiji usvojili zaključke, među kojima je i podrška pripremi sveobuhvatne transportne studije za zapadni Balkan do 2030. godine, koja bi činila osnovu za zajedničke korake koje sve zemlje regionalne učesnice treba da preduzmu koordinisanim koracima i obavezuju se na preduzimanje daljih koraka u reformi željezničkih sistema u skladu sa propisima EU.

U saopćenju se navodi da je Vidović imao i odvojene bilateralne susrete sa kolegama iz Crne Gore, Makedonije, Albanije i Hrvatske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.