Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 29.11.2011.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Medicinsko-laboratorijski inženjeri u RS: Nejasan put do pripravničkog staža

Diplomirani medicinsko-laboratorijski inženjeri u RS našli su se "ni na nebu ni na zemlji" jer ne znaju proceduru po kojoj bi trebalo da obave pripravnički staž i polažu stručni ispit.

Njihovog zanimanja, naime, nema u novom Pravilniku o programu i postupku polaganja stručnog ispita zdravstvenih radnika koji je nedavno objavljen u "Službenom glasniku RS".

"Pravilnikom resornog ministarstva trebalo je da budu obuhvaćeni svi kadrovi koji se školuju u Republici Srpskoj, kako srednjoškolski, tako i oni sa visokom stručnom spremom. Problem je jer zanimanje diplomirani medicinsko-laboratorijski inženjer ne postoji u tom pravilniku. To znači da za osobe koje su stekle to zvanje ne postoji plan po kome bi mogle stažirati i tražiti posao", kaže jedan od diplomiranih medicinsko-laboratorijskih inženjera, a koji je želio da ostane anoniman.

Ipak, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS objašnjavaju da bi oni trebalo da sami od zdravstvenih ustanova traže da im omoguće da obave pripravnički staž, koji je preduslov za polaganje ispita.

Njihovo zanimanje je, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, podvedeno pod kategoriju "zdravstvenih saradnika".

"U skladu sa članom dva novog pravilnika, zdravstveni saradnik stručni ispit polaže nakon obavljenog pripravničkog staža po pogramu koji propisuje zdravstvena ustanova u kojoj se pripravnik osposobljava za samostalni rad", navode u Službi za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U "neobranom grožđu" našle su se i same zdravstvene ustanove, koje traže dodatno objašnjenje od resornog ministarstva.

"Naša pravna služba već je kontaktirala pravnika u Ministarstvu, od kojeg tražimo objašnjenje, jer nikad do sada nismo pravili planove i programe za obavljanje pripravničkog staža. Prema novom pravilniku, to se odnosi samo na zdravstvene saradnike, a za sve ostale jasno je navedeno koliko staž traje, šta sve obuhvata, na kojim sve odjeljenjima i vještinama pripravnici treba da se osposobljavaju", kaže Slobodanka Šormaz, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice Prijedor.

Po njenim riječima, nije jasno da li bi svaka zdravstvena ustanova prema sebi trebalo da pravi program pripravničkog staža.

"To nije u redu i kosi se sa dobrom praksom, jer ne mora da znači da će pripravnik koji kod nas obavlja staž, po našem programu, raditi u našoj ustanovi. Pripravnik obavljajući staž stiče znanje za polaganje državnog ispita, kako bi mogao da se zaposli gdje god želi", navodi Šormaz.

Bijeljinska Opšta bolnica "Sveti vračevi" trenutno na specijalizaciji ima tri specijalizanta sličnog profila i trenutno im nisu potrebni medicinsko-laboratorijski inženjeri.

Univerzitetski klinički centar Banjaluka će poštovati novi pravilnik i primijeniće ga na sve kandidate koji u ovoj ustanovi budu obavljali pripravnički staž.

"U svakom konkretnom slučaju kao što je i ovaj, a koji nije precizno definisan samim pravilnikom, tražićemo stručno mišljenje Ministarstva i raditi u skladu s njim", izjavio je Miodrag Ilić, zamjenik generalnog direktora UKC Banjaluka, ali nije precizirao da li ovoj ustanovi trebaju medicinsko-laboratorijski inženjeri.

Ovaj profil medicinskih radnika školuje se na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i na nekim privatnim fakultetima.

Iz prijedorske visokoškolske ustanove ove godine izašla je druga generacija inženjera, a ovaj studijski program postoji već četiri godine.

"Dobili smo licence Ministarstva prosvjete i kulture RS za studijske programe zdravstvena njega, sanitarno inženjerstvo, fizioterapija te medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo. Osim toga, Ministarstvo je dalo saglasnost na naš statut, plan i program rada. To znači da ova državna visokoškolska ustanova radi po zakonu", ističe Radenko Stjepić, direktor Visoke medicinske škole Prijedor.

Inače, interesovanje studenata za ovaj program je ogromno i dosta studenata dolazi čak i iz Srbije i FBiH.

"U tom entitetu oni nemaju nikakvih problema sa obavljanjem pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita", dodao je još Stjepić.

Opis zanimanja

Medicinsko-laboratorijski tehničari i inženjeri uzimaju i analiziraju uzorke, i po tome je njihov posao sličan nekim poslovima sanitarnih tehničara i inženjera. Razlika je uglavnom u vrsti uzoraka. Dok medicinsko-laboratorijsko osoblje radi s ljudskim biološkim materijalom, sanitarni tehničari i inženjeri analiziraju vodu, namirnice, predmete za opšu upotrebu... Medicinsko-laboratorijski tehničari i inženjeri sprovode razne analize krvi, mokraće i drugog biološkog materijala, što pomaže ljekarima u otkrivanju i liječenju bolesti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.