NavMenu

Poslovni vrtovi - novi način podrške kompanijama

Izvor: eKapija Utorak, 29.11.2011. 11:17
Komentari
Podeli

U Republici Srpskoj je prije nekoliko dana otvoren drugi po redu poslovni vrt i to u Gradiškoj. "Business Garden Gradiška" je rađen po norveškom modelu. Osmišljen je tako da osigurava smještaj za sedam poduzeća, pruža usluge poslovne podrške sa naglaskom na razvoj poduzeća i poslovno savjetovanje koje podrazumijeva izradu biznis plana, marketing plana i sl.

Kompanije će imati mogućnost usavršavanja i edukacija, a bit će osigurano umrežavanje sa domaćim i međunarodnim partnerima. Što se tiče umrežavanja već imaju potpisan ugovor sa Business Gardenom u Norveškoj koji podržava oblasti kao i ovaj u Gradišci.

Vesna Gavrilović, direktorica Agencije za lokalni razvoj Gradiška, u sklopu koje se on nalazi, navodi da će on biti dostupan za nove kompanije, ali da je akcent stavljen na one već postojeće. Identificirali su i ključne sektore iz kojih će podržavati kompanije, a to su poljoprivreda, turizam, drvoprerađivačka industrija i ekologija. Inače, po tome koliki je interes kompanija, kaže, vidi se koliko su poduzetnici bili usamljeni u ovoj oblasti.

Kompanijama će također u sklopu njega biti omogućeno i korištenje moderne i u potpunosti tehničko opremljene sale za sastanke, kuhinje i zajedničkog kopir centra što će osigurati da se njihovi troškovi smanje jer će ih dijeliti. Poslovni vrt će biti dostupan i firmama koje ne uđu u njega. Gavrilović najavljuje da planiraju surađivati i sa firmama koje nisu u Business Gardenu i to kroz izradu zajedničkih projekta iz sektora poljoprivrede, turizma, drvoprerade i ekologije.

Podrška sektorima koji su generatori razvoja

Saša Radetić, poslovni savjetnik u Inovacionom centru Banja Luka, kaže da je Business Garden neka vrsta ispostave Inovacionog centra. Navodi da je cilj ovakve vrste parkova da se poduzećima koje su u udaljenijim lokalnim zajednicama pruže usluge koje mogu dobiti u Inovacionom centru.

"Ono što im je svojstveno je da su orijentirani više klasterski. Budući da lokalne zajednice obično imaju sektore koji su generatori njihovog razvoj, nama je cilj da potičemo upravo to", naglašava Radetić. Što se tiče otvaranja novih vrtova vode razgovore sa predstavnicima lokalnih zajednica, ali za njihovo otvaranje potrebna je, kaže, podrška lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica.

Inače, Poslovni vrt Gradiška je zajednički projekat Agencije za lokalni razvoj Gradiška, Inovacionog centra Banja Luka i Athene Prosjektledelse AS iz Noveške, čiji su partneri Općina Gradiška i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Norveška iskustva primjeniti djelimično

U Norveškoj koncept razvoja poslovnih vrtova razvijaju zadnjih 15-tak godina. Radetić kaže da je identično iskustvo nije moguće preslikati u BiH zbog činjenice da u Norveškoj imaju ogromne fondove za poticanje firmi iz sektora inovacija. "Ono što mi možemo pokušati je koristiti one kapacitete koji su nama na rapolaganju i primjeniti dio prakse koji su oni implemnetirali. Naš glavni nedostatak su poticajna sredstva, ali i bez njih možemo pokušati usmjeriti privrednike na inozemna tržišta jer je to naš fokus", navodi Radetić.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.