NavMenu

Novi Ford Focus postao prvi automobil koji je primio četiri Euro NCAP nagrade

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.11.2011. 14:33
Komentari
Podeli

Novi Ford Focus postao je prvi automobil koji je primio četiri Euro NCAP nagrade za svoja tehnološka rješenja iz segmenta sigurnosti, kao što su sistem upozoravanja vozača i sistem radarskog snimanja.

Nagrade dolaze samo mjesec dana nakon što je novi Ford Ranger ušao u istoriju kao prvi i jedini pick up koji je primio maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost od Euro NCPA-a. Ranger je također postigao najviši rezultat ikad zabilježen na Euro NCAP testiranjima za zaštitu pješaka.

"U Ford Motor Company posvećeni smo ostvarivanju izvanrednih nivoa sigurnosti putnika, pa nam je bilo iznimno zadovoljstvo dobiti još dvije Euro NCAP nagrade za novog Ford Focus-a", rekao je Stephen Odell, predsjednik i CEO za Ford of Europe.

Euro NCAP nagrade predstavljene su 2010. godine kako bi odale priznanje proizvođačima koji nove sigurnosne tehnologije čine dostupnim. Ford je jedan od samo dva proizvođača koji su u posjedu četiri takve nagrade i jedini proizvođač koji je ovakav uspjeh postigao samo sa jednim proizvodom.

"Kao dio Euro NCAP misije da promovira važne inovacije na polju sigurnosti, nagrađujemo Ford za njegov Sistem upozorenja vozača i Sistem radarskog snimanja na novom Fosuc-u, čime je ovaj automobil postao prvi koji nudi četiri nagrađena tehnološka rješenja", rekao je Michiel van Ratingen, Euro NCAP generalni sekretar.

Značenje tehnologije

Procijenjeno je da približno 1.300 ljudi svake godine život izgubi kao rezultat umora vozača. Fordov nagrađeni Sistem upozorenja vozača dizajniran je da uoči ponašanje dekocentrisanog vozača, koristeći naprednu tehnologiju kamere i on-board senzore kako bi procijenio nivo pažnje vozača

Sistem prati položaj vozača u odnosu na oznake na cesti koristeći naprijed okrenutu kameru postavljenu na vjetrobransko staklo. Povezan je i sa on-board senzorom kako bi uočio nepredviđene pokrete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.