Izvor: Nezavisne novine | Subota, 26.11.2011.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS formira zajedničko preduzeće sa Gaspromom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će početkom decembra sa sagovornicima u Moskvi razgovarati o formiranju zajedničkog preduzeća ruskog energetskog giganta "Gasproma" i RS.

"U svim državama u kojima su do sada formirana takva preduzeća `Gasprom` je imao većinsko vlasništvo, jer je to njihov preduslov. Mi nemamo ništa protiv toga, jer smo presrećni što ćemo postati dio tog projekta. Razgovaraćemo o mogućnostima da se gradi gasna elektrana za proizvodnju električne energije, kao i o operacijama vezanim za distribuciju gasa po gradovima i njihovom grijanju", istakao je Dodik.

On je za "Pres RS" rekao da bi vrijednost gasovoda kroz RS, koji bi bio krak "Južnog toka", trebalo da bude više od sto miliona evra. "Kada se tome doda i distribucija i izgradnja elektrane, biće to sigurno nekoliko stotina miliona eura", dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik RS kaže da je nedavna potvrda predsjednika ruske državne kompanije "Gasprom" Alekseja Milera da će krak gasovoda proći kroz RS plod kontinuiteta dobrih odnosa Srpske i Rusije.

Dodik je rekao da očekuje da će početkom 2014. godine početi izgradnja termoelektrane "Ugljevik tri", napomenuvši da ruski milijarder Rašid Serdarov treba da dođe u RS sa kineskom kompanijom s kojom treba da postigne dogovor o izradi opreme za potrebe nove termoelektrane.

"U Stanarima su obezbijeđeni svi uslovi za početak izgradnje termoelektrane i kada se sve to sabere i doda izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj u RS bi već naredne godine trebalo da počnu dugogodišnje investicije čija je vrijednost veća od milijardu i po maraka", istakao je Dodik.

Kada je riječ o geološkim istraživanjima u RS, Dodik kaže da tu nije riječ samo o istraživanjima mogućih nalazišta nafte, već i gasa i da do njega dolaze optimističke vijesti, ali da će preciziniji rezultati biti poznati za nekoliko dana. "Ako cifre koje sam čuo budu tačne, Republika Srpska ima razloga za ogromno zadovoljstvo", dodao je on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.