NavMenu

Suad Hasandedić, ministar građenja HNŽ: Sve aktivnosti usmjerit ćemo na plansku izgradnju

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 24.11.2011. 08:31
Komentari
Podeli

Suad Hasandedić, novi ministar građenja i prostornog uređenja HNŽ-a, u intervjuu za Dnevni list govori o problemima nelegalne izgradnje i potrebi za usvajanjem planova.
Hasandedić, u dva navrata neuspjeli kandidat za gradonačelnika Mostara, istaknuti vijećnik SDA koji se tijekom mandata zalagao za plansku izgradnju, navodi kako će te aktivnosti potencirati i kao ministar. Iako je ministarstvo preuzeo prije nekoliko dana i upoznao se s ljudima, jedan je od rijetkih ministara, kako tvrde njegovi bliski kolege, koji još uvijek nije zasjeo u službeni automobil Toyotu RAV 4 iz 2004. Govoreći o svom resoru kazao je da je zatekao relativno dobro stanje.
- Mi nemamo financijskih problema kao neki drugi resori. Ministarstvo je ujedinjeno na jednom mjestu i radi po sektorima: za stambeno-komunalne poslove, građenje i obnovu, prostorno planiranje, inspektorat te imamo i Zavod za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Koje probleme ste zatekli u ovom resoru?

- Još je prerano da bih mogao govoriti o nekim konkretnim problemima. Međutim, najveći problem će biti rad na terenu po jedinicama lokalne samouprave po pitanju inspekcijskog posla, jer mnoge jedinice nemaju svoje inspektore iz oblasti urbanizma i građenja kako bi mogli koordinirati s inspektoratom ministarstva. U idućem razdoblju ćemo morati poraditi na tim stvarima i vidjeti kako da i jedinice lokalne samouprave zaposle ljude koji će raditi na tim poslovima. Imam informaciju da su raspisivani i natječaji u jedinicama lokalne samouprave na koje se nitko nije ni javljao.

Na području županije, prema našim informacijama, više je tisuća nelegalno izgrađenih objekata. Imate li konkretne podatke o kojem se točno broju radi?

- Nemam točne podatke. Međutim, ministarstvo je nadležno samo za one objekte koji su od važnosti županije, dok je većina toga posla na odjelima za urbanizam i građenje jedinica lokalne samouprave. Ovo ministarstvo radi na žalbenim pitanjima po Zakonu o upravnom postupku u drugostupanjskim rješenjima iz svih oblasti; prostornog planiranja, građenja, stambeno-komunalne djelatnosti.

Znači, Vi ne možete stati u kraj nelegalnoj izgradnji?

- Ovo ministarstvo ne može stati u kraj nelegalnoj izgradnji, ali može preko svog inspektorata ukazati na neke stvari, koje su na jedinicama lokalne samouprave. Tamo se izdaju sve dozvole. Normalno je da inspektori županije mogu intervenirati u nekim slučajevima, ali oni imaju svoje nadležnosti i nisu nadležni za rad na terenu. Tek nakon što inspektor iz jedinice lokalne samouprave ukaže na problem, onda ministarstvo može reagirati.

Jeste li upoznati s aktivnostima na prostornom planu? Kad bi HNŽ u nekom realnom vremenskom roku trebao dobiti prostorni plan?

- Mislim da je prostorni plan najozbiljniji posao koji ovo ministarstvo treba raditi. Za prostorni plan 2012.-2022. je formirano vijeće, a sve aktivnosti na njemu provodi Zavod. Dosada je urađeno sedam studija, koje su izravno vezane za pripremu osnove baze za izradu prostornog plana. Treba najveći naglasak staviti na izradu plana, a kako će se to odvijati sve je vezano za financije, i to ćemo tek vidjeti u rebalansu za ovu i proračunu za iduću godinu. Sredstva se moraju osigurati kako bismo nastavili rad. Prostorni plan županije bi trebao biti donijet prije planova jedinica lokalne samouprave, a sve jedinice isto rade te su čak malo više odmakle od županije.
Treba poraditi na donošenju planova kako ne bi bilo nelegalne gradnje i uzurpiranja zemljišta, promjene namjene. Naš osnovni zadatak je da sve aktivnosti usmjerimo na izradu planske dokumentacije.

Koliko se gradi u Županiji? I u kojim općinama pored, naravno Mostara, se najviše gradi?

- Pored Mostara se najviše gradi u Konjicu. Normalno, u onim jedinicama gdje se više gradi, više se i nelegalno gradi.

U dva navrata ste bili kandidat za gradonačelnika Mostara. Niste izabrani i sad ste postali županijski ministar. Što Vam je od toga draže?

- Bio sam kandidat za gradonačelnika, ali nažalost, takva su pravila po Statutu i vrlo je teško da u idućem razdoblju Bošnjak bude gradonačelnik. Pokušao sam na jedan korektan način pokazati i građanima da Grad Mostar nije rezerviran samo za jedan narod, već da gradonačelnik može biti i netko iz reda drugog naroda. Zašto Mostar nije uređen kao Sarajevo gdje postoji gradonačelnik i zamjenik iz reda drugih naroda, to je problema gašenja prijašnjeg i nametanja novog Statuta.
Pitali ste što mi je draže, ni jedno, ni drugo. Na bilo kojem mjestu budem, dat ću sve od sebe da uradim nešto za opću dobrobit građana i Grada Mostara. Želim napraviti jedan uređen sustav koji će svima odgovarati i u kojem ćemo doći do bržih i boljih rješenja. Nažalost, u ovakvoj situaciji je jako teško nešto konkretno uraditi.

Biografija

Rođen je 1951. u Mostaru. Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Sarajevu. Prije rata je radio u Sokolu, a nakon toga godinama u Hercegovina autu na poslovima izvršnog i tehničkog direktora. Zadnju godinu dana radio je u Javnom poduzeću Komunalno. Aktivni je član mostarskog SDA. Zastupnik je u županijskoj Skupštini u razdoblju od 2000. - 2002. godine. Od formiranja Grada Mostara u dva navrata je gradski vijećnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.