Izvor: Bankamagazin | Srijeda, 23.11.2011.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Hrvatskoj od 2015. starta e-Poziv

(Foto: b)

Projekt HeERO (Harmonised eCall European Pilot) započeo je početkom ove godine u Hrvatskoj i osam zemalja Europske unije. Cilj projekta je e-Pozivom omogućiti vozilima da u slučaju nezgode automatski generiraju poziv prema lokalnoj pristupnoj točki javne sigurnosti, navodi se u srijedu u priopćenju kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Pilot projekt se provodi uz podršku i djelomično financiranje Europske komisije. Preporuka EK je da od početka 2015. godine sustav e-Poziva bude obavezan u svim novim vozilima korištenim na području Europske unije.

Okosnicu hrvatskog nacionalnog konzorcija zaduženog za ovaj pilot projekt čine Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatski Autoklub i Ericsson Nikola Tesla. Andy Rooke, predstavnik europske organizacije ERTICO i projektni koordinator HeERO projekta, u utorak je posjetio Zagreb i razgovarao s predstavnicima nacionalnog konzorcija.

Zaključak sastanka je da se poslovi unutar hrvatskog nacionalnog pilota odvijaju prema planu te se već sada može tvrditi kako će Hrvatska spremno dočekati početak 2015., kada se predviđa uvođenja usluge e-Poziva, stoji u priopćenju Ericssona NT. Osim u Hrvatskoj, projekt se provodi i u Rumunjskoj, Njemačkoj, Češkoj, Finskoj, Italiji, Nizozemskoj, Grčkoj i Švedskoj.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.